Britská vláda sa zaoberá možnosťou zotrvania v colnej únii s EÚ
02 | 02 | 2019 I tasr

Členovia britskej vlády sa začali vážne zaoberať možnosťou, že Spojené kráľovstvo zostane natrvalo v colnej únii s Európskou úniou aj po brexite, uviedol v piatok spravodajský portál The Independent. Premiérka Theresa Mayová podľa portálu s takouto možnosťou nesúhlasí.


Zdroj blízky vláde, na ktorý sa The Independent odvoláva, povedal, že "vláda sa otázkou colnej únie vážne zaoberá".

Podľa niektorých ministrov by to mohlo presvedčiť poslancov Labouristickej strany, aby v ďalšom hlasovaní v parlamente podporili premiérkin návrh dohody o vystúpení Británie z EÚ, aj keď líder labouristov Jeremy Corbyn ho stále odmieta. Labouristi uprednostňujú zotrvanie Británie v colnej únii i v prípade brexitu.

Mayová možnosť zotrvania Británie v colnej únii opakovane odmietla zo strachu, že by to ešte zhoršilo vzťahy so skupinou zákonodarcov z jej Konzervatívnej strany, ktorí podporujú brexit, pripomína The Independent.

Zástancovia tvrdého brexitu z Konzervatívnej strany zotrvanie v colnej únii odmietajú, pretože Británia by v takom prípade nemohla uzatvárať nezávislé obchodné dohody napríklad s USA, Čínou a Indiou.

"Zničili by sme všetky možnosti, ktoré brexit ponúka, ak by sme ostali v colnej únii, ak by sme nemali kontrolu nad našou obchodnou politikou," povedal bývalý minister pre brexit Dominic Raab.