Vláda a ozbrojené skupiny dosiahli ďalšiu mierovú dohodu
02 | 02 | 2019 I tasr

Zástupcovia vlády a 14 ozbrojených skupín zo Stredoafrickej republiky (SAR) dosiahli v sobotu na rokovaniach v sudánskom Chartúme mierovú dohodu, ktorá má viesť k ukončeniu niekoľkoročného nábožensky motivovaného konfliktu s tisícmi obetí na životoch. Tlačové agentúry AFP a AP to uviedli s odvolaním sa na vyjadrenia samotnej vlády SAR, OSN či Africkej únie (AÚ).


"Táto dohoda má byť parafovaná zajtra (v nedeľu) a podpísaná bude v priebehu niekoľkých dní v (hlavnom meste SAR) Bangui," uviedla na Twitteri vláda prezidenta Faustina-Archangea Touadéru. Dosiahnutie dohody potvrdil, takisto prostredníctvom Twitteru, komisár AÚ pre mier a bezpečnosť Ismáíl Šarkí, podľa ktorého je však ešte potrebné doriešiť niektoré detaily.

Mierové rokovania v Chartúme pod záštitou AÚ prebiehali od 24. januára a opakovane boli prerušené, okrem iného pre požiadavky bojovníkov na vyhlásenie amnestie. Išlo o prvý priamy dialóg medzi znepriatelenými stranami v SAR. Tie predtým dosiahli už sedem podobných dohôd, ani jedna z nich však nepriniesla krajine stabilitu.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť viac ako štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov.