Termín rokovania ÚPV k R.Ficovi stále nie je, R.Madej chce plnú účasť poslancov
02 | 02 | 2019 I tasr

Národná rada SR má budúci týždeň voliť kandidátov na ústavných sudcov. Otázka kandidatúry predsedu Smeru-SD Roberta Fica stále nie je uzavretá. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko chce, aby ústavnoprávny výbor (ÚPV) prijal jednoznačné stanovisko k Ficovi, tak ako pri ostatných 39 kandidátoch. Termín zasadnutia výboru stále nie je známy.


 "Predpokladám, že výbor bude budúci týždeň. Rád by som zabezpečil na rokovaní účasť všetkých členov výboru," povedal pre TASR predseda výboru Robert Madej (Smer-SD). Diskusia k voľbe sa má v pléne začať 6. februára.

ÚPV už má plný počet členov. Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý kandiduje za ústavného sudcu a z výboru odišiel, lebo sa nechce zúčastňovať rozhodovania okolo voľby kandidátov, nahradila Irén Sárközy (Most-Híd). Kresák sa rozhodol odísť po tom, čo ho Danko žiadal, aby sa na rokovaní výboru ako člen zúčastňoval. Kresákova neúčasť vo výbore spôsobila rovnosť hlasov koalície a opozície, čo viedlo k neprijatiu uznesenie k Ficovej kandidatúre.

Pri Ficovi je otázna dĺžka jeho praxe. Opozícia tvrdí, že nespĺňa podmienku 15-ročnej praxe v právnickom povolaní. Fico dodal výboru ďalšie doklady, ktoré ju majú potvrdzovať. Opozícia prax naďalej spochybňuje. Madej s kritikou nesúhlasí.

"Robert Fico vyučoval na katedre politológie predmet ústavné a medzinárodné garancie ochrany ľudských práv. Som presvedčený, že keďže ide o právnický predmet, tak je pri ňom nevyhnutné právnické vzdelanie," reagoval Madej. Pripomenul, že výbor pri jednom z kandidátov riešil podobnú otázku. "Ten pôsobil na fakulte verejnej správy, ale vyučoval právnický predmet. Výbor mu to bez debaty uznal," zdôraznil šéf výboru.

Úlohou poslancov je zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident Andrej Kiska vyberie deväť nových ústavných sudcov. Tým doterajším sa funkčné obdobie končí v polovici februára.