REUTERS: Európska komisia zvažuje zakázať zariadenia Huawei pre siete piatej generácie
02 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast

Kvôli obavám z bezpečnosti zvažuje Európska komisia vylúčenie zariadení čínskej spoločnosti Huawei z budovania mobilných sietí piatej generácie (5G). V sobotu to s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje napísala agentúra Reuters.



Niektoré západné krajiny, vrátane Spojených štátov a Austrálie, už firmu Huawei z budovania mobilných sietí novej generácie vylúčili. Nemecko teraz takýto krok zvažuje, upozorňuje agentúra Reuters.

Zväz GSMA reprezentujúci záujmy mobilných operátorov podľa Reuters navrhol krízovú schôdzku, ktorá by sa možným zákazom zariadení firmy Huawei v Európskej únii zaoberala. Operátori sa obávajú, že zákaz by mohol mať výrazne negatívny vplyv na ich aktivity.

Generálny riaditeľ GSMA Mats Granryd navrhol členom zaradiť debatu ohľadom Huawei do programu nasledujúceho rokovania rady združenia, ktoré sa bude konať koncom augusta na okraji veľtrhu mobilných technológií Mobile World Congress (MWC) v Barcelone.

Pretože sa rad operátorov pri výstavbe sietí piatej generácie spolieha práve na Huawei, mohol by zákaz používania zariadení tejto čínskej firmy poškodiť snahu Európy udržať si konkurencieschopnosť v oblasti telekomunikácií, píše agentúra Reuters.

Spoločnosť Huawei čelí podozreniam, že čínska vláda by mohla využívať jej produkty ku špionáži. Firma však tieto obavy odmieta.