MIMORIADNA SPRÁVA: Putin oznámil stiahnutie Ruska zo zmluvy INF. Zmluva de facto prestala existovať
02 | 02 | 2019 I Peter Králik

Prezident Vladimir Putin oznámil dnes pozastavenie členstva Ruska v Zmluve o odstránení rakiet strednej a nižšej kategórie (INF).


Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko pozastavuje účasť na zmluve o raketách so stredným a krátkym dosahom (DDSMD) ako zrkadlovú reakciu na takéto rozhodnutie Spojených štátov. Toto bolo oznámené na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ministrom obrany Sergejom Shoiguom (prepis je na webovej stránke Kremľa).




"Budeme postupovať nasledovne. Naša odpoveď bude zrkadlom. Americkí partneri oznámili, že pozastavujú svoju účasť na zmluve a pozastavujeme ju aj my," povedal Putin.


Požiadal Lavrova a Shoigu, aby v budúcnosti nezačali rokovania o tejto otázke. "Budeme čakať, kým budú naši partneri zrelí, aby sme s nami viedli rovnocenný a zmysluplný dialóg o tejto dôležitej téme - tak pre nás, ako aj pre našich partnerov a pre celý svet," povedal ruský prezident.


Podľa neho Rusko nebude nasadzovať zbrane stredného a kratšieho doletu, ak sa to zdá, ani v Európe, ani v iných oblastiach sveta, kým sa takéto zbrane americkej výroby nezobrazia vo svojich príslušných regiónoch sveta.


Okrem toho sa prezident dohodol s návrhmi ministerstva obrany na  "Kalibroch" a vytvorení stredne veľkých hypersonických pozemných rakiet. Putin zároveň zdôraznil, že Rusko by sa nemalo dostať do "nákladných" pretekov v zbrojení s USA.


V skutočnosti je reakcia Kremľa veľmi mierna, hovorí Konstantin Makienko, expert Centra pre analýzu stratégií a technológií. Najdôležitejšou vecou je,  že Európania sľúbili, že nebudú nasadzovať strely strednej a krátkej vzdialenosti, kým si Spojené štáty neurobia aj tak čo chcú.


Pokiaľ ide o výskum a vývoj, toto opatrenie je prísne paritné vo vzťahu k príslušnej práci v Spojených štátoch. V rámci tohto výskumu a vývoja len pokračuje v oficiálnej línii Moskvy.


Pokiaľ ide o iniciatívu v oblasti odzbrojenia, má v súčasnej situácii málo praktickej hodnoty, pretože takéto rokovania už dlhé roky neboli vo svete brané vážne, konštatuje expert.




Včera od 2. februára pozastavenie členstva v INF zmluve  oznámil Washington. USA pritom predpokladali, že sa dohodnú s Ruskom  v priebehu šiestich mesiacov, ak sa Rusko vráti k dodržiavaniu INF.


Správu budeme aktualizovať!

Spojené štáty oznámili, že odstupujú od zmluvy INF
Spojené štáty v piatok oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo o tom informoval na tlačovej konferencii vo Washingtone, uviedla agentúra... Čítať ďalej
01 | 02 | 2019 | tasr