Maďarské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo západnú Európu z pokrytectva vo vzťahoch s Ruskom
02 | 02 | 2019 I Peter Králik

Západoeurópske krajiny sa správajú pokrytecky, na jednej strane kritizujú Ruskú federáciu a na druhej strane pokračujú s ňou v miliardových obchodoch.



Stredná Európa sa za tejto situácie zaujíma o pragmatickú spoluprácu a nechce byť "porazeným", povedal maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.


 



"Bezpečnostné záujmy Strednej Európy spočívajú v pragmatickej spolupráci Západu a Východu, ktorá je pozitívna z hľadiska nášho regiónu. Všetko, čo podkopáva takú pragmatickú interakciu, nám nepomáha, "povedal novinárom v Bukurešti, kde sa konajú neformálne rozhovory ministrov zahraničných vecí EÚ.




Podľa neho história vždy ukázala, že keď nastalo napätie medzi Západom a Východom, tak si  to odskákala Stredná Európa.

"Vidíme, že západoeurópske krajiny kritizujú Ruskú federáciu, ale zároveň ich spoločnosti robia obrovské obchody s ruskými spoločnosťami za miliardy eur. Pozrite sa na investície do energetiky, nákupu plynu, pozrite sa na výstavbu plynovodu medzi Ruskom a Nemeckom, pozrite sa na (francúzskeho prezidenta) Macrona, ktorý navštívil Petrohradské ekonomické fórum, to znamená, že v tomto ohľade vidíte pokrytectvo, a my v strednej Európe nechceme byť "porazenými, nešťastníkmi ", ktorí si odskáču toto pokrytectvo Západu, "citovala maďarského ministra RIA Novosti.

Vyjadril tiež nádej, že budúce vzťahy medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi budú postavené na vzájomnom rešpekte. "My, neveľké krajiny, dokážeme len držať palce tejto spolupráci, môžeme len dúfať," dodal.

Maďarský minister zahraničných vecí už skôr uviedol, že považuje obvinenia Európskej únie voči Budapešti o prílišnom zbližovanie s Ruskom za neopodstatnené. Podľa neho má Brusel oveľa užšie vzťahy s Moskvou, ale "jediný rozdiel spočíva v tom, že sa pokúšajú skrývať veľký biznis pod povrchnými hádkami".