Irán potvrdil úspešný test rakety s plochou dráhou letu
02 | 02 | 2019 I tasr

Irán v sobotu oznámil úspešný test novej rakety s plochou dráhou letu, ktorá má dolet viac ako 1350 kilometrov, informovala agentúra AFP.


Minister obrany Amír Hátamí štátnej televízii povedal, že test bol úspešný a raketa nazvaná Havíze s presnosťou zasiahla cieľ vo vzdialenosti 1200 kilometrov. "Dá sa pripraviť na odpálenie v krátkom čase a letí v malej nadmorskej výške," povedal.

Raketa zem-zem Havíze je podľa jeho slov predĺženou rukou Iránskej islamskej republiky pri obrane.

Test rakety bol súčasťou prehliadky zbraní pri príležitosti osláv 40. výročia islamskej revolúcie z roku 1979. Oslavy, ktoré potrvajú desať dní, sa začali v piatok.

Irán predtým dobrovoľne obmedzil dolet svojich rakiet na 2000 kilometrov, čo stačí na zasiahnutie Izraela alebo základní Západu v oblasti Blízkeho východu. Spojené štáty a ich spojenci však Teherán obviňujú, že vyvíja silnejšie rakety, ktoré môžu ohroziť aj Európu.

Osem členských krajín EÚ v decembri potvrdilo na pôde OSN svoje odhodlanie pokračovať v plnení jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, zároveň však vyzvali Teherán, aby ukončil "destabilizujúce regionálne aktivity", kam patrí obzvlášť odpaľovanie balistických rakiet.