India žiada Rusko o ďalšie stíhačky Sukhoi-30MKI
02 | 02 | 2019 I Roman Suchý

Indické letectvo má v pláne dodatočne požiadať Moskvu o pomoc pri tvorení ďalšej eskadry, aby sa odstránil nedostatok lietadiel.


Treba poznamenať, že ministerstvo obrany krajiny plánuje podpísať zmluvu na dodávku pre indickú korporáciu HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) súčiastok a systémov nevyhnutných pre montáž ďalších 18 stíhačiek v meste Nasik (Štát Maharashtra), informuje indický portál Business Standard.

Na výrobu ďalších stíhačiek Su-30MKI môže dôjsť po roku 2020. Vtedy u HAL vyprší doteraz platný kontrakt na výrobu týchto stíhačiek na základe ruskej licencie.

Stíhačky Su-30MKI sa objavili v dôsledku vývoja rodiny lietadiel Su-30K (Su-30MK), vytvorené začiatkom deväťdesiatych rokov na základe dvojmiestneho cvičného a bojového Su-27UB. V súčasnej dobe má indické letectvo približne 250 takýchto lietadiel.

V apríli 2018 bolo oznámené, že India vystúpi zo spoločného programu FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) s Ruskom. Projekt počítal s vytvorením prvej indickej stíhačky piatej generácie na základe ruskej multifunkčnej stíhačky Su-57.