Glosa Petra Tomečka: Pani Matečná neklamte! V roku 2013 sme dovoz mäsa z Noweho Targu zakázali za 3 dni
02 | 02 | 2019 I Peter Tomeček

K ráznemu zakročeniu voči Poľsku, akým je zákaz dovozu poľských potravín, môže Slovensko pristúpiť až po nariadení od Európskej komisie, ktoré vydáva pri bezpečnostných rizikách s potravinami. Dovtedy môže slovenský agrorezort len vyzvať občanov, aby sa poľskému hovädziemu mäsu a iným poľským potravinám vyhýbali, tvrdila dnes ministerka Matečná v relácii Sobotné dialógy na RTVS.


Tak si teda pripomeňme aféru s poľským kuracím mäsom v roku 2013, ktoré pochádzalo z Noweho Targu.

Veterinárivyzvalispotrebiteľov 1. júla 2013,aby poľské kuracie mäsonekonzumovali.MäsopochádzalooddodávateľazNowehoTargu.

"Laboratórnetesty potvrdiliprítomnosťantibiotík-ciprofloxacínuaenrofloxacínuvnepovolenommnožstve,"uviedolústredný riaditeľŠtátnejveterinárnejapotravinovej správyJozefBíreš. Informoval vtedy český portál Novinky.cz.

Inšpektori sazameralinakontrolumäsadovážaného zPoľskapo informáciáchpoľskejtelevízieTVNoúdajnomdopovanízvieratnapoľskýchfarmáchnepovolenýmiliekmi.Situácia takmer identická s tou dnešnou, s hovädzím mäsom.


O tri dni 4.júla 2013 Novinky.cz informovali, že riaditeľ Slovenskej štátnejveterinárnejapotravinovej správyJozefBírešoznámil,žezákaz dovozuhydinovéhomäsaodtejtopoľskejspoločnostiplatído odvolania!

"Analýzymäsadodávanéhozmienenoufirmounaďalejprebiehajú,"dodal vtedy Bíreš.


Komentár Petra Tomečka: Choré poľské mäso skončilo aj v slovenských školách. Matečná zodpovednosť necíti
Takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS)... Čítať ďalej
31 | 01 | 2019 | Peter Tomeček


Celá naša reakcia bola pomerne rýchla a jasná do troch dni bol dovoz z Noweho Targu zakázaný.

 

Pani Matečná netrepte. Buď je Slovensko funkčný štát a dokáže zabezpečiť bezpečnosť a zdravie svojho obyvateľstva pred potravinovou nákazou a rizikom alebo nie!


 

Ak sa odvtedy pravidla zmenili, čo pochybujem,  pokiaľ viem zasadá parlament. Ak poslanci SNS dokázali k zákonu o oznamovaní protispoločenskej činnosti promptne prilepiť 13. a 14. platy, tak verím, že rovnako zapálene dokážu aj vyriešiť zákaz dovozu chorého mäsa a prípadnú slovenskú legislatívnu kompenzáciu  európskych noriem.