Generál venezuelských vzdušných síl vyhlásil vernosť Guaidóovi
02 | 02 | 2019 I tasr

Generál venezuelských vzdušných síl Francisco Yánez vyhlásil vernosť vodcovi tamojšej opozície Juanovi Guaidóovi a uznal ho za prezidenta. Urobil tak vo videu na Twitteri, informovali v sobotu tlačové agentúry AFP a Reuters.


Generál uviedol, že sa dištancuje od prezidenta Nicolása Madura a teraz uznáva za dočasnú hlavu štátu práve opozičného lídra Guaidóa.

Generál Yánez, člen vrchného velenia venezuelských vzdušných síl, v sobotňajšom videu vyzval aj ostatných príslušníkov armády, aby prebehli na druhú stranu.

Vo Venezuele, krízou sužovanej juhoamerickej krajine, protestujú ľudia, predovšetkým v hlavnom meste Caracas, proti politike vlády prezidenta Nicolása Madura. Obviňujú ho z hospodárskeho úpadku, poznačeného hyperinfláciou a nedostatkom základných potrieb. Milióny ľudí v krajine sa ocitli v chudobe a 2,3 milióna Venezuelčanov utieklo do zahraničia, čo vyvolalo migračnú krízu v regióne.

Webová stránka vrchného velenia označuje Yáneza, pri ktorého mene sa nachádza aj fotografia, za veliteľa strategického plánovania vzdušných síl.

Vrchné velenie na svojom účte na Twitteri obvinilo generála z vlastizrady. Yánez je prvým aktívnym venezuelským generálom, ktorý uznal Guaidóa po tom, čo sa tento opozičný líder 23. januára vyhlásil za prezidenta Venezuely.

Predseda venezuelského parlamentu s opozičnou väčšinou Guaidó argumentoval, že Maduro nie je legitímnym prezidentom, keďže do úradu sa dostal po nedemokratických voľbách.

Na stranu Guaidóa sa postavilo niekoľko desiatok krajín, vrátane USA aj Európskej únie.