Bariéra ľadových krýh na Kysuci sa uvoľnila, stav monitorujú hasiči
02 | 02 | 2019 I tasr

Bariéra ľadových krýh v dĺžke 600 metrov, ktorá vznikla na rieke Kysuca v katastri Turzovky na Vyšnom Konci, sa v sobotu popoludní uvoľnila. Hasiči naďalej monitorujú tok rieky od Turzovky po Kysucké Nové Mesto, aby nedošlo k ďalšiemu upchatiu koryta a vybreženiu. Informácie pre TASR poskytol žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslav Kapusniak.


Dodal, že ľadová "zátka" sa uvoľnila samovoľne približne pred 17. hodinou. „Primátor popoludní vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Na úseku 50 metrov došlo aj k vyliatiu časti potoka, preto sme iniciovali nasadenie kráčajúceho bagra. Špunt ľadových krýh je momentálne uvoľnený, mieri do Čadce a ďalej,“ informoval.

Príčinou upchatia boli podľa žilinského krajského riaditeľa HaZZ nevyrúbané vrbiny a kroviny pri kraji rieky. Tu sa nahromadil nalámaný ľad a došlo k upchatiu koryta rieky a vybreženiu. Hasiči sú naďalej v stave bdelosti. „Monitorovať toky riek Kysuca a Orava budeme aj v nedeľu (3. 2.),“ priblížil Kapusniak s tým, že informovali aj starostov na toku rieky Kysuca, aby boli v stave pohotovosti, pokiaľ by nastalo upchatie kryhovým ľadom.

Primátor Turzovky Ľubomír Golis večer pre TASR povedal, že situácia sa vyvíja dobre. „Príroda si poradila sama. Odvolávame tretí povodňový stupeň,“ uzavrel.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v sobotu popoludní výstrahu prvého stupňa pred povodňami pre viaceré regióny Žilinského kraja, konkrétne Kysuce, Oravu, Liptov a Horné Považie.