Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia v reakcii na odstúpenie USA od INF
01 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast,TASR

Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia v reakcii na piatkové oznámenie Spojených štátov, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.


Spojené štáty odstupujú od zmluvy v rámci svojej "stratégie, ako sa zbaviť medzinárodných právnych záväzkov", citovala Zacharovovú agentúra TASS.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok oznámil, že Spojené štáty odstupujú od INF od 2. februára.

Spojené štáty oznámili, že odstupujú od zmluvy INF
Spojené štáty v piatok oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo o tom informoval na tlačovej konferencii vo Washingtone, uviedla agentúra... Čítať ďalej
01 | 02 | 2019 | tasr


Americký prezident Donald Trump uviedol, že "Spojené štáty v sobotu pozastavia svoje záväzky vyplývajúce z INF a začnú proces odstúpenia od INF, ktorý bude ukončený za šesť mesiacov, ak sa Rusko nevráti k dodržiavaniu zmluvy tým, že zničí všetky svoje rakety, odpaľovacie zariadenia a súvisiace vybavenie", ktoré sú predmetom porušenia zmluvy.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým povedal, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.