VIDEO: Blaha rozobral diplomovú prácu Moniky Tódovej na súčiastky. Sporná je aj práca Matoviča
31 | 01 | 2019 I Michaela Melišková

Téma diplomoviek na Slovensku stále neutícha. Po odhalenom plagiátorstve Andreja Danka sa viaceré média a predovšetkým politici začali osočovať navzájom koho práca je plagiát. Poslanec Ľuboš Blaha sa už dlhšie venuje vo svojich statusoch na sociálnej sieti novinárke Denníka N Moniky Tódovej. Dnes jej opäť venoval video. Sporná je však aj práca Igora Matoviča o nej média písali už v roku 2012.





"Priatelia, minule to s tou Monikou Tódovou bola iba malá ochutnávka.", avizuje poslanec v úvode svojho statusu.

"V novom videu som si na jej diplomovku špeciálne posvietil. Budete sa chytať za hlavu, za čo táto "najspravodlivejšia" redaktorka z Denníka N dostala titul... A liberálna mafia ju ďalej kryje!", pokračuje Ľuboš Blaha a posiela zároveň novinárke tvrdý odkaz:
"Pani Tódová – toto neustojíte."



Matovičova práca je tiež zaujímavá

Diplomová práca Igora Matoviča nápadne pripomína štúdiu známych ekonómov, písali už v roku 2012 Hospodárske noviny.


Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností uzavrel magisterské štúdium v roku 1998 prácou Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty.

Prácu s takmer identickým názvom vydali v roku 1997 autori Pavol Kárász st., Pavol Kárász ml. a Juraj Renčko. Ide o zhodu okolností, reagoval Matovič.


Až takmer tretina jeho diplomovky sa odvoláva na citácie a odkazy spomínaných ekonómov.


V roku 2012 to boli práve odídenci z Matovičovej kandidátky na čele s Martinom Mojžišom, ktorí  naznačili, že prácu písal Matovičovi kamarát na zaplatenej dovolenke.


 

V roku 2014 sa prevalilo, že Gábor Grendel dal lustrovať v policajnom systéme blogerov
V roku 2014 dal Gábor Grendel lustrovať v policajnom systéme blogerov, ktorí sa kriticky vyjadrovali o strane Nova a Lipšicovi napísala som na fb. statuse po prečítaní vzletných vyjadrení uvedeného poslanca k lustrovaniu Jána Kuciaka, ktoré podľa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2019 | Jana TELEKI


 

„Diplomovka bola mojím autorským dielom, ale ani jedno jediné písmeno som na nej nenapísal,“ vysvetlil Matovič. Diplomovku podľa neho do počítača prepísala z jeho rukou písaných poznámok sestra jeho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dvojtýždňovej dovolenky v Chorvátsku. Kamarát aj jeho sestra si podľa Matoviča dovolenku platili sami.


Podrobné porovnanie prác Matoviča a Kárászovcov je komplikované. Centrálny register záverečných prác v tom čase neexistoval, do diplomovky je možné len nahliadnuť a robiť si z nej výpisky. „Fotokopírovanie alebo skenovanie pri takýchto starých prácach neumožňuje autorský zákon,“ uviedla Zuzana Kovačičová z Fakulty managementu Univerzity Komenského. Karász včera nedvíhal telefón.

Vlastné závery Matoviča tvoria štyri strany zo zhruba 80-stranovej práce o daniach na Slovensku. Matovič si zo školy odniesol titul magistra. Diplomovým vedúcim začínajúceho podnikateľa bol súčasný dekan fakulty Jozef Komorník.