Komentár Petra Tomečka: Choré poľské mäso skončilo aj v slovenských školách. Matečná zodpovednosť necíti
31 | 01 | 2019 I Peter Tomeček

Takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.


Dodávky mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku mali traja spracovatelia na východe Slovenska - v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Podľa Bíreša jedna z týchto prevádzok ani nebola schválená. Na základe distribučného listu je deklarácia, že všetko mäso išlo do zariadení verejného stravovania. „Systém garancie poľského mäsa znovu stratil na hodnote. Nie je to prvýkrát. Ťažko povedať, či títo traja dovozcovia prijali mäso preto, lebo ich oslovila cena, ale určite to nebola zdravotná bezpečnosť a kvalita mäsa,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS.

Dodal, že informácie už posunuli Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý ich prešetruje. Spätnú väzbu zatiaľ nemajú. „Veľmi ma mrzí, že to išlo do verejného stravovania. Najmä ma mrzí to, že je tam citlivá skupina detí, ktoré toto mäso konzumovali,“ skonštatoval Bíreš.

Slová pána Bíreša sú síce krásne, ale zodpovednosť je niekde inde. To, že sa dostalo choré hovädzie mäso k slovenským deťom vo verejnom stravovaní, je škandál, ktorý by nemal zapadnúť prachom.

Otázka rovnako znie prečo to trvalo tak dlho. Informácie o tom čo sa deje na poľských bitúnkoch neprišli pred dňom, týždňom, ale boli známe niekoľko mesiacov. Rovnako bolo známe, ako sa poľské mäso dostáva na slovenský trh.

Glosa Petra Tomečka: Pani Matečná neklamte! V roku 2013 sme dovoz mäsa z Noweho Targu zakázali za 3 dni
K ráznemu zakročeniu voči Poľsku, akým je zákaz dovozu poľských potravín, môže Slovensko pristúpiť až po nariadení od Európskej komisie, ktoré vydáva pri bezpečnostných rizikách s potravinami. Dovtedy môže slovenský agrorezort len vyzvať občanov,... Čítať ďalej
02 | 02 | 2019 | Peter Tomeček


 

Zlyhanie štátu vo verejnom záujme?


Nedá sa ubrániť dojmu, že všetko všetkým vyhovovalo roky. Školy poľským mäsom šetrili náklady, to strašné je, že na úkor zdravia detí.A tak skutočnou otázkou tohoto škandálu nie je ani tak prečo sa až 300 kilogramov chorého hovädzieho mäsa dostalo aj do slovenských škôl.

prečo štátne zariadenia, keď už všetci na ministerstve pôdohospodárstva vajatajú o slovenských výrobkoch, nekupujú zdravé domáce mäso?


Druhá otázka, je, že ak dôvodom nákupov chorého poľského mäsa vo verejnom záujme bolo šetrenie financií a nákladov, kto takéto rozhodnutie vydal?

Tretia otázka je najhoršia dialo sa to s vedomím štátnych inštitúcii na úkor našich detí? Existuje predsa systém nahlasovania zásielok živočíšneho pôvodu z krajín EÚ na Slovensko. Ak funguje, prečo sa tvárime, že netušíme či je mäso na našom trhu ? Tvárime sa, vieme, či nechceme?

Ministerka Matečná vám dnes, zajtra aj pozajtra bude  do kamier tvrdiť, čo všetko robia a že sa to viac nestane. Škandalózne je aj na tom to, že je čistým cynizmom poriadať tlačovky o dvojakej kvalite potravín na ministerstve v čase, keď v susednom Česku sa už písalo o tom, že poľské choré mäso je nielen možno u nich, ale aj na Slovensku.

Na druhej strane je príznačné, že Matečná vinu necíti aj na úkor našich detí. Asi sa cíti dobre a užíva si to, ako vravieva jej šéf Andrej Danko.