Európska únia zriadila kontaktnú skupinu pre krízu vo Venezuele
31 | 01 | 2019 I tasr

Európska únia oznámila vo štvrtok zriadenie medzinárodnej kontaktnej skupiny zloženej z európskych a latinskoamerických krajín, ktorá by pomohla pokojným spôsobom ukončiť venezuelskú politickú krízu do 90 dní.


Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová podľa agentúry AFP uviedla, že kontaktná skupina sa bude snažiť "vybudovať dôveru a vytvoriť podmienky nevyhnutné pre dôveryhodný proces, ktorý by umožnil Venezuelčanom rozhodnúť o vlastnej budúcnosti usporiadaním nových volieb".

Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície a predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidó vo štvrtok vyhlásil, že sa začali tajné rokovania opozície s predstaviteľmi ozbrojených síl s cieľom odstaviť Madura od moci.

Guaidó tiež obvinil venezuelské bezpečnostné zložky zo snahy o zastrašovanie jeho rodiny po tom, ako polícia prišla do výškového domu v Caracase, kde býva, a pýtala sa na jeho manželku Fabianu. Zastrašovanie Guaidóa "zo strany represívnych síl nelegitímnej venezuelskej diktatúry" odsúdila Organizácia amerických štátov (OAS) združujúca 35 krajín.