AKTUÁLNE: Poslanci EP uznali Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely
31 | 01 | 2019 I tasr

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli v súlade s venezuelskou ústavou uznali Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky.


Europoslanci zároveň vyzvali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú a členské štáty EÚ, aby preukázali jednotu a takisto uznali Guaidóa za jediného legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. A to až do vyhlásenia nových slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb, ktoré by v krajine obnovili demokraciu.

Podľa stanoviska europarlamentu by EÚ a členské štáty následne mali uznať aj nových zástupcov Venezuely, ktorých vymenujú legitímne orgány krajiny.

Parlament v nelegislatívnom uznesení, za ktoré hlasovalo 439 poslancov, 104 bolo proti a 88 sa zdržali hlasovania, opätovne vyjadril plnú podporu venezuelskému Národnému zhromaždeniu, ktoré je podľa europoslancov jediným legitímnym demokratickým orgánom Venezuely a ktorého právomoci, ako aj výsady a bezpečnosť venezuelských zákonodarcov je nutné obnoviť a rešpektovať.

Uznesenie EP zároveň dôrazne odsudzuje tvrdé represie a násilie, ktoré viedli k stratám na životoch a k zraneniam. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali venezuelské orgány, aby zastavili všetky formy porušovania ľudských práv, vyvodili zodpovednosť voči osobám, ktoré ich majú na svedomí, a zabezpečili riadne dodržiavanie všetkých základných ľudských práv a slobôd.

Parlament vyjadril plnú podporu výzve generálneho tajomníka OSN na nezávislé a úplné vyšetrenie prípadov násilných úmrtí vo Venezuele, odsúdil zadržiavanie novinárov - vrátane občanov EÚ - pokrývajúcich dianie v tejto krajine a vyzval na ich okamžité prepustenie.

Poslanci vyzvali Mogheriniovú, aby v spolupráci s krajinami v regióne a ďalšími kľúčovými aktérmi vytvorila kontaktnú skupinu, ktorá by mohla sprostredkovať dohodu o usporiadaní slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb. Súčasťou tejto dohody by malo byť zaručenie rovnakých podmienok pre všetkých aktérov a zaistenie transparentnosti a účasti medzinárodných pozorovateľov.

Európsky parlament vo svojej správe pre médiá pripomenul, že Venezuela sa nachádza v bezprecedentnej sociálnej a hospodárskej kríze, ako aj v kríze demokracie, dôsledkom čoho už krajinu opustili viac ako tri milióny ľudí.