Tusk odkázal Mayovej, že o dohode o brexite sa nebude znovu vyjednávať
30 | 01 | 2019 I tasr

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu telefonicky hovoril s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Povedal jej, že postoj Európskej únie je jasný a konzistentný - dohoda o brexite nie je otvorená na opätovné prerokovávanie.


"Včera sme sa dozvedeli, čo Spojené kráľovstvo nechce. Avšak stále nevieme, čo Spojené kráľovstvo chce," napísal Tusk po telefonáte na Twitteri.

Podľa televíznej stanice Sky News telefonoval v stredu s Mayovou aj írsky premiér Leo Varadkar. Ten jej vysvetlil nemenný postoj Írska a EÚ vo veci dohody o brexite a o tzv. írskej poistke, vďaka ktorej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená.

Varadkar poznamenal, že najnovší vývoj posilnil potrebu írskej poistky, ktorá by bola po právnej stránke spoľahlivá a fungujúca v praxi, uviedol hovorca írskej vlády s tým, že obaja premiéri zostanú v nadchádzajúcom období v kontakte.

Mayová sa na Twitteri vyjadrila aj k stredajšiemu stretnutiu s vodcom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. "Mala som potešenie stretnúť sa s Jeremym Corbynom a diskutovať, ako zaistiť, aby Británia opustila EÚ 29. marca. Zdôraznila som mu, aké je dôležité, aby Spojené kráľovstvo mohlo uzatvárať svoje vlastné obchodné dohody a podčiarkla som, že jediným spôsobom, ako sa vyhnúť brexitu bez dohody, je hlasovať za dohodu," uviedla britská premiérka.

Britskí poslanci v utorok odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o brexite, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej "poistke". Nové rokovania s Britániou o brexitovej dohode však predstavitelia EÚ odmietajú. Predseda Európskej rady Tusk však zároveň nevylúčil - v prípade "odôvodnenej žiadosti" - odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.