Holandsko v súvislosti s brexitom zvažuje úpravu zákona o dvojakom občianstve
28 | 01 | 2019 I tasr

Brusel/Amsterdam 28. januára (TASR) - Holandská liberálnodemokratická strana D66 pripravila návrh zákona, ktorý by uľahčil získanie dvojakého občianstva po brexite. Zo zmien by mali profitovať holandskí občania žijúci v Spojenom kráľovstve a Briti s pobytom v Holandsku, informoval v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.


Holandsko v súčasnosti umožňuje udelenie dvojakého občianstva iba za veľmi špecifických okolností. Súčasná koaličná vláda, ktorej súčasťou je aj D66, prisľúbila úpravu príslušnej legislatívy.

Za súčasných podmienok by väčšina Holanďanov v Spojenom kráľovstve prišla o svoje holandské pasy a to isté by platilo aj pre Britov v Holandsku.

DutchNews.nl s odkazom na národný štatistický úrad CBS spresnil, že na území Holandska žije okolo 86.000 ľudí s britskou štátnou príslušnosťou, kým v Británii je okolo 100.000 Holanďanov.

"Brexit je jedinečná situácia, ktorá si vyžaduje jedinečné opatrenia," upozornil poslanec D66 Sjoerd Sjoerdsma pri prezentácii predmetného návrhu zákona. Dodal, že na jeho presadenie bude potrebný široký politický konsenzus. "Spoločne musíme zabezpečiť, aby sa Holanďania v Británii a Briti v Holandsku nestali obeťami chaosu okolo brexitu," vysvetlil Sjoerdsma.

S podobným návrhom prišla už minulý týždeň opozičná Strana práce. Minister zahraničných vecí Stef Blok ho však odmietol s argumentom, že strata pôvodnej štátnej príslušnosti, keď sa cudzí zahraničný príslušník stane občanom Holandska, je "pevne zakotvená" v holandskom práve.

Súčasná vláda sa zaviazala, že v priebehu jari predloží plány na zmenu a doplnenie súčasných právnych pravidiel o dvojakom občianstve. Podľa DutchNews.nl je však málo pravdepodobné, že návrh z dielne D66 získa podporu celej vlády.

Od referenda o brexite z júna 2016 sa počet britských štátnych príslušníkov, ktorí získali aj holandské občianstvo, neustále zvyšuje.