Petrohrad si pripomenul 75. výročie prelomenia nacistickej blokády
27 | 01 | 2019 I tasr

Petrohrad 27. januára (TASR) - Minútou ticha, vojenskou prehliadkou a ďalšími spomienkovými a pietnymi podujatiami si obyvatelia Petrohradu v nedeľu pripomenuli 75. výročie definitívneho prelomenia nacistickej blokády mesta, ktoré sa vtedy nazývalo Leningrad.


Vojenskú prehliadku - prvú v novodobých dejinách druhého najväčšieho ruského mesta - sledovali stovky divákov pri snežení a teplote mínus 11 stupňov Celzia, uviedla agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin, rodák z Petrohradu, prehliadku nesledoval, v programe však mal návštevu Piskariovského pamätného cintorína, kde je pochovaný jeho starší brat, ktorý zomrel počas blokády ako dieťa, a niekoľko ďalších podujatí.

Obete obliehania mesta nemeckým Wehrmachtom si pripomenul aj premiér Dmitrij Medvedev. "Vaše hrdinské činy zostanú navždy v našich srdciach," napísal na Twitteri.

Podľa ruských médií sa na vojenskej prehliadke  zúčastnilo viac ako 2500 vojakov a študentov vojenských škôl. Časť z nich mala na sebe odev, aký nosili vojaci Červenej armády pred 75 rokmi v obliehanom Leningrade.

Na vojenskej prehliadke sa predstavilo 80 druhov vojenskej a špeciálnej techniky, medzi nimi aj legendárny tank T-34, bojové vozidlá pechoty (BVP-3), bojové transportéry BTR-82A, tanky T-72-B3, obrnené vozidlá Tigr, UAZ a Tajfún, delá, reaktívne raketomety Tornádo, raketové systémy S-400 Triumf či operatívno-taktické raketové komplexy Iskander-M.

Spomienkový program zavŕši podvečer ohňostroj.

Blokáda Leningradu trvala od 8. septembra 1941 do 27. januára 1944. Na príkaz Adolfa Hitlera mali byť obyvatelia mesta systematicky vyhladovaní. V dôsledku hladu, chladu a chorôb, ale aj ostreľovania, zomrel počas obkľúčenia približne milión civilistov, čo bola vtedy tretina obyvateľov Leningradu.