Nemecko poskytne 12 miliónov eur Rusom, ktorí prežili obliehanie Leningradu
27 | 01 | 2019 I tasr

Nemecko poskytne 12 miliónov eur na pomoc občanom Ruska, ktorí prežili blokádu Leningradu, terajšieho Petrohradu, v rokoch 1941-44. Toto gesto je "symbolom toho, že si uvedomujeme našu zodpovednosť, ale aj signálom, že takéto niečo by sa nikdy nemalo opakovať," píše sa v spoločnom vyhlásení ministrov  zahraničných vecí Nemecka a Ruska - Heika Maasa a Sergeja Lavrova -, o ktorom v nedeľu informovala agentúra DPA. 


Pomocou týchto finančných prostriedkov sa bude modernizovať nemocnica pre vojnových veteránov, v ktorej sa starajú o ešte žijúce obete blokády. Nemecká vláda okrem toho podporuje zriadenie nemecko-ruského centra v Petrohrade.

"Sme presvedčení, že táto dobrovoľná akcia zlepší kvalitu života preživších obetí blokády a poslúži historickému zmiereniu obyvateľov oboch krajín ako základu pre naše bilaterálne vzťahy v budúcnosti," uvádzajú ďalej Maas a Lavrov.

Blokáda Leningradu trvala od 8. septembra 1941 do 27. januára 1944. Na príkaz Adolfa Hitlera mali byť obyvatelia mesta systematicky vyhladovaní. V dôsledku hladu, chladu a chorôb, ale aj ostreľovania zomrel počas obkľúčenia približne milión civilistov, čo bola vtedy tretina obyvateľov Leningradu.

Podľa agentúry AFP žije v súčasnom Petrohrade ešte zhruba 86.000 ľudí, ktorí prežili jeho obliehanie.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v samostatnom vyhlásení uviedla, že táto iniciatíva je "dôležitá", no Nemecko by malo odškodniť všetkých, ktorí prežili z obliehanie Leningradu. Pripomenula, že Nemecko predtým zaplatilo každej obeti obliehania židovského pôvodu odškodné v prepočte 2500 eur.