Brazília: Záchranári prerušili pátracie práce; hrozí pretrhnutie ďalšej hrádze
27 | 01 | 2019 I tasr

Brumadinho 27. januára (TASR) - Brazílski záchranári prerušili v nedeľu ráno pátranie po možných preživších piatkového pretrhnutia priehrady na juhovýchode Brazílie. Dôvodom sú obavy, že pri bani na železnú rudu, kde k zmienenému nešťastiu došlo, by sa mohla pretrhnúť aj ďalšia hrádza, informovala agentúra AP. 


Príslušné úrady teraz evakuujú obyvateľov z okolia mesta Brumadinho, ktorí žijú v dosahu druhej priehrady. Podľa hovorca hasičského zboru v štáte Minas Gerais Pedra Ahiaru "riziko pretrhnutia (hrádze) stále pretrváva".

Do sobotňajšieho zotmenia, keď záchranári pátranie na noc prerušili a plánovali s ním znovu začať v nedeľu ráno, hlásili brazílske úrady najmenej 40 mŕtvych a približne 300 nezvestných.

K nešťastiu došlo v piatok v štáte Minas Gerais, keď sa tam pretrhla priehrada pri bani na železnú rudu neďaleko mesta Belo Horizonte. Milióny ton bahennej masy, odpadu produkovaného pri ťažbe, následne zaplavili areál bane i priľahlú poľnohospodársku krajinu.

Do pátracích a záchranných prác nasadili desiatky vrtuľníkov. Zachrániť sa podľa sobotňajších údajov podarilo okolo 190 ľudí, 23 z nich hospitalizovali so zraneniami.

Príčina pretrhnutia 42-ročnej a 86 metrov vysokej priehrady, ktorú vlastní najväčšia brazílska ťažobná spoločnosť Vale, nebola bezprostredne známa. Firma tvrdí, že priehrada sa už vyraďovala z prevádzky, ale len nedávno prešla bezpečnostnými testami.

Takmer všetci nezvestní sú zamestnancami banskej spoločnosti. Bahenné more úplne zaplavilo jedáleň, v ktorej obedovali stovky robotníkov. Záchranári sa k tejto budove dosiaľ nedostali.

Banská spoločnosť Vale zaznamenala po zrútení priehrady prudký pokles akcií. Od brazílskej agentúry pre životné prostredie zároveň dostala pokutu 66,5 milióna dolárov a ďalšie pokuty ju zrejme ešte čakajú.