Reuters: Žoldnieri pracujúci pre Rusko odišli do Venezuely strážiť Madura
26 | 01 | 2019 I tasr

 Členovia súkromných vojenských spoločností, ktoré vykonávajú tajné misie pre Rusko, odleteli nedávno do Venezuely, aby zvýšili bezpečnosť tamojšieho prezidenta Nicolása Madura v súvislosti s protestmi opozície podporovanými USA. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje.


Rusko, ktoré podporuje socialistickú vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura, sľúbilo, že bude stáť pri ňom po tom, čo sa líder opozície Juan Guaidó vyhlásil v stredu za dočasného prezidenta s podporou Washingtonu. Ide o najnovšiu medzinárodnú krízu, ktorá rozdelila globálne mocnosti, pričom Spojené štáty a Európa podporujú Guaidóa a Rusko a Čína naliehajú na nezasahovanie, napísal Reuters.

Jevgenij Šabajev, vodca polovojenskej skupiny kozákov s väzbami na ruské súkromné vojenské spoločnosti, pre Reuters uviedol, že podľa jeho informácií môže byť vo Venezuele približne 400 ruských žoldnierov. Ostatné zdroje však hovorili o malých skupinách.

AKTUÁLNE: Bezpečnostná rada OSN rokuje o Venezuele, Británia sa pridala k ultimátu troch krajín EÚ
Situáciou vo Venezuele sa v sobotu popoludní SEČ začala na mimoriadnom zasadaní iniciovanom Spojenými štátmi zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Čítať ďalej
26 | 01 | 2019 | tasr


Reuters poznamenal, že títo žoldnieri sú spojení s tzv. Vagnerovou skupinou, ktorej členovia, väčšinou bývalí vojaci, bojovali tajne na podporu ruských síl v Sýrii či na Ukrajine.

Šabajev, citujúc kontakty v ruských bezpečnostných štruktúrach, povedal, že skupina žoldnierov odletela do Venezuely začiatkom tohto týždňa - deň alebo dva pred začiatkom opozičných protestov. Podľa jeho slov nastúpili do dvoch charterových lietadiel smerujúcich do kubánskej Havany a odtiaľ pokračovali komerčnými letmi do Venezuely.

Úlohou žoldnierov vo Venezuele je chrániť Madura pred pokusom opozičných sympatizantov v jeho vlastných bezpečnostných zložkách, aby ho zadržali, vysvetlil Šabajev. "Naši ľudia sú tam priamo na jeho ochranu," zdôraznil.

Venezuelské úrady tvrdia, že v pondelok zatkli asi kilometer od prezidentského paláca v metropole Caracas skupinu vojakov, ktorá sa vzbúrila voči Madurovi, poznamenal Reuters.

Jeden z dvoch anonymných ruských zdrojov, ktorý je blízky Vagnerovej skupine a bojoval v zahraničných konfliktoch, uviedol, že žoldnieri prišli do Venezuely už pred prezidentskými voľbami v máji 2018 a že ďalšia skupina prišla "nedávno".

Na otázku Reuters, či je nasadenie žoldnierov spojené s ochranou Madura, tento zdroj povedal: "Je to priamo spojené." Žoldnieri neodleteli do Venezuely z Moskvy, ale z tretích krajín, kde vykonávali misie, dodal zdroj.

Tretí zdroj, blízky súkromným vojenským spoločnostiam, taktiež potvrdil, že vo Venezuele je takáto skupina. "Neprišli tam vo veľkom dave," dodal bez podrobností.