ANALÝZA: Východní Nemci neveria v štát a demokraciu
26 | 01 | 2019 I Renate Kocher

Tri desaťročia po páde Berlínskeho múru sa východné a západné Nemecko približujú z hľadiska miery nezamestnanosti, produktivity a spokojnosti so životom. Existujú však aj ostré deliace čiary, ktoré by mohli byť rozhodujúce pre štátne voľby.


Doteraz sú rozdiely v postojoch a úrovniach materiálnej podpory na východe a západe krajiny všeobecne podobné. Rok 2018 nebol zlý pre väčšinu západných a východných Nemcov. Obaja začali nový rok s optimizmom. Rozdiely v nezamestnanosti sa zužujú. To isté platí pre výkonnosť ekonomiky - rozdiel je tu však stále okolo 22%. Rozdiely v mzdách sú tiež znížené, aj keď v tejto chvíli zostávajú stále znateľné.

53% západných a východných Nemcov kladne hodnotí svoju ekonomickú situáciu. 18% v celej krajine sa domnieva, že v posledných rokoch sa situácia pre nich zhoršila. 34% západných a 36% východných Nemcov naopak zaznamenalo zlepšenie hmotnej situácie. Medzi dôchodcami existuje tiež málo rozdielov v úrovni spokojnosti: na západe krajiny je 56% spokojných s výškou dôchodku, na východe je to 50%.



Avšak všeobecný optimizmus a materiálna spokojnosť je len jedným z aspektov celkovej nálady občanov, zdôrazňuje Frankfurter Allgemeine. 30 rokov po zjednotení štátu väčšina obyvateľov bývalého východného Nemecka má pocit, že medzi Východom a Západom existuje deliaca línia. Spoločnosť v krajine je rozdelená do dvoch táborov kvôli rozdielom, predovšetkým medzi sociálnymi vrstvami, rovnako ako medzi domácim obyvateľstvom a migrantmi.

Významnejšie je, že sú viac východní než západní Nemci presvedčení o existencii rozdielov vo význame, ktorý je spojený s pôvodom z východu alebo západom krajiny, ako aj existencia politických rozdielov medzi oboma časťami štátu.

Vážne rozdiely medzi oboma časťami krajiny sa tiež týkajú politických postojov strán. CDU a SPD vyvolávajú medzi východnými Nemcami zmiešané pocity, zatiaľ čo 37% západných Nemcov tvrdí, že tieto strany sú pre nich najviac sympatické. Východní Nemci majú tiež oveľa menej dôvery v Slobodných demokratov a Zelených ako v západnom Nemecku. Naproti tomu ľavica a AFD v bývalom východnom Nemecku podporuje oveľa väčší podiel obyvateľov, než na západe krajiny.

Znateľné rozdiely sa vyskytujú aj v otázkach energetiky a životného prostredia. Takže 46% obyvateľov Západu a len 32% východných Nemcov považuje za obzvlášť dôležité, čo najskôr prejsť na obnoviteľné zdroje energie.

Odlišne sa na východe a západe krajiny kladie dôraz vo veci migračnej politiky. Východní Nemci sa viac angažujú v obhajobe obmedzeného príjmu utečencov v Nemecku a úspešná integrácia migrantov ich zaujíma menej, než ich západných krajanov.

Pre východných Nemcov je dôležitejší boj proti nezamestnanosti, zatiaľ čo pre západné obyvateľstvo hrá dôležitejšiu úlohu zníženie zahraničného dlhu a potieranie politického extrémizmu a dobrých vzťahov so Spojenými štátmi. Naopak, obyvatelia východného Nemecka aktívnejšie podporujú dobré vzťahy s Ruskom.

Dôvera vo stav a dôvera v schopnosť vysporiadať sa so svojimi úlohami vo východnej časti krajiny sú zastúpené na oveľa nižšej úrovni ako v západnom Nemecku. Východní Nemci sa oveľa menej ako západní obyvatelia domnievajú, že v Nemecku sú chránené základné práva - ako je právo na slobodu názoru - že súdy sú skutočne nezávislé a že rovnosť všetkých občanov je zaručená zákonom. Dve tretiny západných Nemcov a len polovica východných verí, že základné ľudské práva v štáte sú spoľahlivo chránené. 56% západných a 39% východných Nemcov je presvedčených o nezávislosti súdov v Nemecku.



Navyše, napriek všetkej kritike štátu a politickej kultúry, je drvivá väčšina občanov západnej časti Nemecka presvedčená, že demokracia je najlepšou formou vlády. Iba 10% verí v existenciu lepšej alternatívy. V úplne inom smere vyzerá rovnováha vo východnom Nemecku: iba 42% zástancov demokracie, zatiaľ čo 23% verí v existenciu lepších politických systémov. Zároveň sa 35% zdržalo posúdenia tejto záležitosti alebo sa v tejto oblasti považovali za nekompetentných.

V deväťdesiatych rokoch východní Nemci s veľkým nadšením a nádejou prijali ekonomický systém západného Nemecka, 77% obyvateľov to hodnotilo pozitívne. Nasledovala fáza vytriezvenia, ale v posledných rokoch sa situácia zlepšila a súčasný ekonomický systém bol väčšinou schválený.

Hodnotenie politického systému, rovnako ako dôvera v štátne a politické sily na úrovni pod priemerom, ukazujú, nakoľko sa východní Nemci stále cítia ako cudzinci vo svojej domovskej krajine. Rozdiely medzi jednotlivými časťami krajiny ešte neboli celkom prekonané a pre mnohých východných Nemcov sú zreteľnejšie, než pre obyvateľov západného Nemecka. A práve tento pocit odcudzenia ovplyvňuje politiku v krajine viac, než umiestnenie dôrazu v agende niektorých strán.