HAZARD: Aliancia Clarify vyzýva poslancov, aby schválili zákon o hazardných hrách
25 | 01 | 2019 I Michaela Melišková

Na schválenie zákona o hazardných hrách prelomením prezidentovho veta v záujme prísnejšej regulácie hazardu a efektívnejšej ochrany hráčov aj občanov vyzvalo listom poslancov NR SR občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify.


Združenie verí, že poslanci stoja na strane vecných a podložených argumentov a nepresunú sa na stranu populizmu a fanatizmu, ktoré ohrozujú základné slobody aj ochranu zraniteľných skupín. „Na základe našej dlhodobej občianskej angažovanosti, odborných konferencií, skúsenosti a spolupráce s partnermi s klinickou praxou i s rezortom financií sme presvedčení, že neprijatie nového zákona o hazardných hrách prinesie oveľa viac škody a poškodilo by oveľa väčší počet ľudí, ako jeho odmietnutie,“ upozorňuje v liste riaditeľ Aliancie Rafael Rafaj.

Združenie má tiež výhrady k stropu pre automaty, ale pragmaticky chápe, že neschválenie normy by spôsobilo väčšie škody. „Návrh zákona prináša tvrdší bič na hazard, aký ešte toto podnikateľské odvetvie u nás nezažilo. Zníži počet herní, keďže minimálny počet výherných automatov sa stanovil na 15 kusov. Ak parlament návrh zákona odmietne, zostane v platnosti len 12 automatov a súčasná kritizovaná hustota herní.

Opatrenie rozširuje na náš návrh aj nové druhy hazardných hier, ktoré sa realizujú cez SMS či iné typy internetových správ a elektronické médiá. Tie boli doteraz mimo kontrolu aj reguláciu, lákali ľudí na výhry, bez toho, aby si uvedomili rizikovosť na úrovni hazardnej hry.

V prípade neschválenia zákona tieto ponuky nebudú evidované ako hazardné hry,“ upozorňuje Rafaj. Podľa Aliancie za čistú hru – Clarify návrh zákona konečne prináša kontrolu aj nad internetovým hazardom, na ktorý sa vzťahujú nové a prísne regulačné opatrenia. „Ak zákon poslanci odmietnu, online hazard zostane nielen štátnym monopolom s etickým konfliktom, ale aj v rukách nelegálnych online prevádzkovateľov prevažne zo zahraničia, čo spôsobí ďalší únik financií zo Slovenska.

Zákon sprísňuje kontrolu aj nové regulačné opatrenia, vrátane zvýšenia ceny viacerých licencií. Ak poslanci podľahnú tlaku populistov a fanatikov, ktorí sa riadia heslom ´čo oko nevidí, to srdce nebolí´, k ďalšej regulácii hazardu nedôjde“, dodáva Rafaj. Mimovládna organizácia, presadzujúca prísnu a adresnú reguláciu, odmieta úplnú prohibíciu.

Neveríme, že poslanci sú stúpencami bigotnej prohibície z racionálnych dôvodov, ale vieme, že verejní činiteľ ľahko podľahne populizmu a nátlaku fanatikov. Je dokázané mnohými psychológmi či psychiatrami, že všetky typy hazardných hier privádzajú ľudí k závislosti aj k zadlženiu, a to takmer v rovnakom pomere pri hre na automatoch, tipovaní, stávkovaní, či hraní na internete. Ak hovoríme o regulácii, treba hovoriť nielen o herniach, ale aj o ostatných typoch hazardných ponúk. Práve preto považujeme zákaz herní za číry populizmus, fanatizmus a medvediu službu, ktorá spôsobí viac škôd ako osohu. Plošný zákaz len zametá špinu pod koberec, vyháňa hráčov k iným typom hazardných hier, k nelegálnym ponukám a tiež k hraniu na internete, ktorý bez prijatia zákona zostane bez kontroly a regulácie s technicky pomerne ľahko prelomiteľnými bariérami. Poslanci by si mali uvedomiť, že neexistuje priama úmera medzi zatvorením herní a znižovaním počtu hráčov alebo závislostí. Ba čo viac, otvoria sa dvere anonymite a čiernemu trhu,“ konštatuje zástupca riaditeľa Aliancie Tomáš Szmrecsányi.

Preto sa občianske združenie zameriava aj na výchovu a prevenciu najmä mladej generácie, ktorá už od útleho veku žije „online“ a v kyber priestore sa cíti ako doma.