Der Spiegel: Keď Barack Obama hral nečestnú hru s Putinom a chcel ho zvrhnúť
25 | 01 | 2019 I Klaus Wiegrefe



Bývalý americký veľvyslanec v Moskve, Michael McFaul, vo svojich pamätiach pripustil, že Spojené štáty chceli v Moskve zmeniť vedenie a pokúsili sa zvrhnúť Vladimíra Putina, píše Klaus Wiegrefe na Der Spiegel. Američania školili aktivistov liberálnej opozície a platili milióny dolárov občianskym organizáciám, ktoré podľa McFaula nemohli byť politicky neutrálne.

Bývalý americký veľvyslanec v Moskve, Michael McFaul, vo svojich nedávno vydaných pamätiach odpovedá na otázku, ako veľká rola Spojených štátov spočíva vo zvyšovaní napätia medzi dvoma veľmocami.

Podľa Klausa Wiegrefe začína bývalý diplomat svoje rozprávanie od čias predchádzajúcich krviprelievania na Ukrajine, kedy sa pre mnoho pozorovateľov zdalo, že začiatok novej studenej vojny je nemožný. McFaul úplne otvorene hovorí o zmesi nevedomosti a ignorácie pre bývalého rivala Washingtona, či už ide o útok NATO na Juhosláviu v roku 1999, expanziu NATO na východ od roku 1997 do roku 2004 alebo ukončenia zmluvy ABM v roku 2002 Američanmi.

Bývalý diplomat píše, že si ruskí politici u neho sťažovali, že Spojené štáty ich klamali a politik pripúšťa, že mali pravdu.

Vladimir Putin veril vtedajšiemu americkému prezidentovi George W. Bushovi, že po útoku z 11. septembra 2001 bude možné vytvoriť spoločnú alianciu v boji proti terorizmu, ale Bush napriek snahe Kremľa zaútočil na dlhoročného ruského spojenca Irak.

Obamova vláda tiež Kremeľ podviedla, napríklad v prípade sankcií OSN proti Iránu v roku 2010. Američania potom vytvorili dojem, že neplánujú ďalšie sankcie proti Teheránu, čo bola lož.

Rovnako tak Američania v roku 2011 konali v situácii s lietadlami NATO v Líbyi. Obama tvrdil, že s pomocou bombardovania chce zabrániť genocíde v občianskej vojne v Líbyi. V tomto ohľade sa Rusi v OSN zdržali hlasovania o prijatie uznesenia o Líbyi a po zvrhnutí Kaddáffího režimu sa cítili, ako keby boli zradení.

Autor pamätí chápe Putinov čin v prípade agenta NSA Edward Snowden, ktorému Rusko udelilo azyl.

"My by sme urobili to isté, keby prišiel do Washingtonu ruský spravodajský dôstojník," píše McFaul.

Avšak to všetko nebráni tomu, aby bývalý diplomat obvinil Putina z novej studenej vojny. Zo strachu o moc sa "reakčná autokracia" vyznačuje konfrontáciou, šíriaca protizápadné nepriateľstvo.

Či už ide o kríze na Ukrajine alebo o vojnu v Sýrii, Obamova vláda bola presvedčená, že by mohla tieto konflikty vyriešiť bez zohľadnenia záujmov Kremľa. Američania si boli ale nútení priznať, že to je len ilúzia.

Vláda USA by mala "obísť Kremeľ a obrátiť sa k ruskému ľudu, aby rozvíjal naše spoločné hodnoty", odporúčal Obamovi diplomat McFaul.

Obama podľa McFaula chcel posilniť ruskú občiansku spoločnosť, aby jej zástupcovia mohli "uskutočniť demokratické reformy a zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv". To bolo, píše McFaul, "dôležité pre vytvorenie priaznivejších podmienok pre demokratickú zmenu režimu". McFaul porovnáva Putina so Stalinom a nepochybuje o tom, že z jeho pohľadu to vyžaduje zbavenie moci bývalého agenta KGB.






Američaniaškolililiberálnychopozičných aktivistov a platilimilióny dolárovobčianskymorganizáciám, ktoré podľaMcFaula nemohli byťpolitickyneutrálne.Počas stretnutias ruskouopozíciouvMoskve,viceprezidentJoeBidenpovedal,žebybolo lepšie,kebysaPutinnezúčastnilnasledujúcichprezidentskýchvolieb.

Keď v roku2012vyhralPutinvoľbyaznovu sapresťahovaldo Kremľa,bol presvedčený,žeObamovavládasa hochcelazbaviť.

"Ako môžubyťvočimnetaknepriateľskí?"ČudovalsaMcFaul,keďsazmienilomrazivomprivítaní,ktorédostalako novýamerickýveľvyslanecvMoskvev roku2012.McFaulnakoniecsvojumisiuv Ruskupredčasne ukončil.