Naša vlasť potrebuje viac Slovenska, naša vlasť potrebuje slovenskú cestu, tvrdí Róbert Švec
24 | 01 | 2019 I Peter Králik

V jednom z posledných vyhlásení ste prezentovali snahu usporiadať okrúhly stôl kvôli dohode na jednom pronárodnom prezidentskom kandidátovi, pripustili ste aj možnosť sa v takom prípade zdať kandidatúry. Juraj Zábojník, ktorého tiež možno považovať za kandidáta z tohto spektra vašu iniciatívu odmietol. Neboli tieto vyhlásenia od vás predčasné a nemyslíte si, že nakoniec poškodia Vašu kampaň?


Určite neboli predčasné a určite nepoškodia moju kampaň. Práve naopak. Dostávam veľmi veľa pozitívnych ohlasov na moju iniciatívu a všetkým ďakujem za slová uznania. Slováci si už dnes môžu urobiť jasný obraz o tom, komu naozaj záleží na komunikácii a spájaní vlasteneckých síl a kto o Slovensku a našom národe iba tára, aby získal politické body. V nedeľu 27. januára o 16.30 hod. v štúdiu rádia Slobodný vysielač sa budem venovať aj tejto téme a servítku si rozhodne pred ústa nebudem dávať.


Martin Daňo podľa včerajších informácií nakoniec získal poslanecké podpisy na kandidatúru za prezidenta. Na rozdiel od Vás, teda nemusel "drieť" v teréne medzi ľuďmi. Z jeho vstupom do kampane možno očakávať silnú konfrontáciu s kandidátmi aj vašich hodnôt. Možno špekulatívna otázka pre vás, ako možno čítať úmysly poslancov, ktorý mu ten podpis nakoniec dali?


Cieľ je jasný. Ešte viac rozdrobiť a oslabiť vlastenecké spektrum. Odporcovia slovenskej slobody využijú každú príležitosť k tomu, aby sa hlasy slovenských vlastencov rozbili medzi viacerých kandidátov. Vstupom Martina Daňa do zápasu o Prezidentský palác moja výzva a iniciatíva spojiť proslovenské sily, aby do druhého kola nepostúpili dva klony Kisku, získava ešte väčšiu aktuálnosť a vážnosť. A ak si to kandidáti, ktorí sa akože hlásia k národným a vlasteneckým hodnotám neuvedomia a budú si aj naďalej hladkať svoje ego, tak vývoj udalostí je jasný. Prezidentský palác bude okupovať Kiskov klon, presne tak, ako si to eurofili naplánovali.



Aktuálne rezonuje voľba ústavných sudcov. Včera bol na verejnom vypočutí aj Róbert Fico, myslíte si, že patrí na ústavný súd?


Už niekoľko rokov počúvame z úst „štandardných“ politikov vznešené frázy a proklamácie o tom, aké je dôležité, aby bolo naše súdnictvo odpolitizované a aby bolo nezávislé. A tí istí „štandardní“ politici dnes navrhujú na pozície ústavných sudcov aktívnych politikov. Len naivní alebo zle informovaní ľudia si môžu myslieť, že by aktívni politici v pozíciách sudcov, aj ústavných, dokázali a najmä chceli oddeliť svoje politické presvedčenie od nezávislého rozhodovania sudcu. Pokiaľ ide o Róberta Fica, jeho právnické a odborné zručnosti sú prekryté hrubou, ale veľmi hrubou vrstvou jeho politickej minulosti, ale aj súčasnosti a neverím mu, že by dokázal post sudcu Ústavného súdu SR vykonávať nezávisle a objektívne. Ak by som bol v pozícii, že by som mal rozhodnúť o vymenovaní alebo nevymenovaní Róberta Fica za sudcu ústavného súdu, Roberta Fica by som za ústavného sudcu nevymenoval, aj kvôli vyššie spomenutým dôvodom.



Slovenské hnutie obrody rozbehlo novú kampaň. Prihlás svoje dieťa do slovenskej školy. Zdá sa, že máte zmapovanú situáciu na južnom Slovensku. Čo je cieľom kampane a aký je stav možností slovenských detí prihlásiť sa na slovenskú školu v menšinovom prostredí?


Pochvala za iniciatívu rozbehnúť spomínanú kampaň patrí členovi predsedníctva nášho hnutia, Pavlovi Poprockému, ktorý kampaň aj zastrešuje. A preto mi dovoľte na tomto mieste spomenúť jeho myšlienky, ktoré najlepšie vystihujú podstatu našej novej iniciatívy: Nezodpovedná politika a nedostatočné venovanie sa problematike školstva na slovenskom juhu zo strany Slovákov, spôsobujú jazykovú a kultúrnu izoláciu maďarskej menšiny od väčšinového slovenského národa. Tá sa hlavne u väčšiny mladých Maďarov prejavuje najmä nedostatočnou znalosťou úradného jazyka. Táto skutočnosť znevýhodňuje občanov maďarskej národnosti nielen osobnostne, ale aj profesíjne, pretože ak by chceli napríklad pracovať v etnicky čisto slovenských oblastiach, nemajú s maďarčinou takmer žiadnu šancu.Mnohí z tých, ktorí absolvovali štúdium v maďarčine, si to však uvedomia, až po ukončení štúdia, keď sa nevedia zamestnať a sú nútení sa slovenčinu doučovať dodatočne, alebo vycestovať do zahraničia. A práve preto sme rozbehli spomínanú novú kampaň. Keďže štátny jazyk – slovenčina má spájať všetkých občanov Slovenskej republiky, považujeme za správne a dôležité vyvolať u každého rodiča, nielen maďarskej národnosti otázku, ako chce, aby jeho dieťa v našom štáte fungovalo. Či ako izolovaný jedinec alebo ako človek, ktorému sa vďaka znalosti štátneho jazyka otvárajú možnosti nielen do slovenskej spoločnosti, ale aj k jednoduchšiemu kariérnemu rastu.

Prezidentská kampaň sa posunula do finálnej časti. Do volieb zostávajú dva mesiace. Pribudlo meno Maroša Šefčoviča, ako vnímate jeho vstup do kampane?


Otázka znie, v čom sa politicky – hodnotovo od Čaputovej alebo Mistríka odlišuje Šefčovič? Odpoveď znie:  takmer v ničom. Šefčovič je taký istý eurofil ako oni dvaja, pre ktorých sú na prvom mieste záujmy Bruselu na Slovensku. Rozdiel, ktorý má navodiť dojem slobodného, demokratického výberu je iba v tom, že Šefčoviča podporuje vládna strana Smer-SD a tých dvoch podporujú opozičné strany. Ale majme na pamäti, že aj Smer-SD a aj opozičné strany, ktoré podporujú Čaputovú alebo Mistríka vykonávajú na Slovensku príkazy bruselských eurobyrokratov. Ak by niekto z nich, po Kiskovi okupoval Prezidentský palác, nebude to tak dlho očakávaná a potrebná zmena, bude to iba výmena Kisku za jeho klon v prijateľnejšej podobe. Som presvedčený o tom, že naša vlasť nepotrebuje viac Európy, viac fiktívnej európskej cesty, naša vlasť potrebuje viac Slovenska, naša vlasť potrebuje slovenskú cestu. Slovensko na prvom mieste.