Fico sa nezúčastní na voľbe kandidátov na ústavných sudcov
23 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 23. januára (TASR) - Predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico sa nezúčastní na voľbe kandidátov na ústavných sudcov v parlamente a nebude teda za seba hlasovať. "Nebolo by to dobré," povedal pred parlamentným ústavnoprávnym výborom, ktorý ho v stredu vypočúval ako kandidáta na ústavného sudcu. Vyhlásil tiež, že nie je súčasťou žiadnej politickej dohody.


 Odpovedal tak na otázku Miroslava Beblavého (nezaradený), či je Fico súčasťou dohody na zvolenie kandidátov v parlamente. Fico zopakoval, že ústavný súd je kreovaný politicky a politické strany budú hrať hry pri výbere kandidátov. "Hľadajme rovnováhu medzi záujmami väčšiny a menšiny v Národnej rade a prezidentom SR," podotkol. Rovnako uviedol, že je normálne, ak sú v ústavných orgánoch politici, odvolával sa na skúsenosti zo zahraničia.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská (nezaradená) sa Fica pýtala, čo urobí pre to, aby jeho osobnosť neznižovala dôveryhodnosť inštitúcie, a aby nepolarizoval spoločnosť, keďže je osobnosť rozdeľujúca spoločnosť. Podľa Fica je dobré, aby v ústavných orgánoch boli ľudia, ktorí majú nielen odbornú, ale aj politickú skúsenosť. Zároveň uviedol, že berie na vedomie, že Žitňanská ho voliť nebude.

Beblavý sa Fica pýtal aj na jeho výrok o tom, že Slovensko nie je právny štát. "Existuje skutočná rovnosť pred zákonom? Ja tvrdím, že neexistuje," povedal Fico. Zároveň poukázal, že nikomu neprekáža výrok prezidenta Andreja Kisku, ktorý označil Slovensko za mafiánsky štát.

Fico tiež zopakoval svoj laický postoj k otázke interrupcií. "Dnešná právna úprava je kvalitná a bol by som rád, aby taká zostala," poznamenal a zdôraznil, že nejde o jeho právny odborný názor. Odpovedal aj na otázky ohľadom adopcií detí homosexuálnymi pármi. "Adopciu detí homosexuálmi považujem za malú zvrátenosť," vyhlásil. Je však za to, aby sa párom rovnakého pohlavia pomohlo v praktickom živote, napríklad pri nakladaní s majetkom alebo pri informovaní sa o zdravotnom stave.

Opoziční poslanci sa Fica pýtali aj na jeho bývanie v komplexe Bonaparte, ktorý patrí podnikateľovi Ladislavovi B. "Nechajte moje bývanie na mňa," odvetil. Opozícia expremiérovi vyčítala jeho konšpiračné vyjadrenia o Georgeovi Sorosovi po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ondrej Dostál z klubu SaS spochybňoval, či Fico spĺňa kritériá na kandidatúru vzhľadom k jeho právnickej praxi. "Trvám na tom, že nespĺňate podmienky," vyhlásil Dostál. Fico uviedol, že je na výbore, aby určil, kto spĺňa a nespĺňa podmienky na kandidatúru.