Zápas o Ústavný súd by mal byť stretom konzervatívcov a liberálnej kaviarne, tvrdí Peter Tomeček z NÁRODNEJ KOALÍCIE
22 | 01 | 2019 I Peter Králik

Národná rada SR bude v priebehu februára voliť 18 uchádzačov o post ústavného sudcu, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Noví sudcovia a sudkyne budú od zloženia sľubu vykonávať svoje funkcie najbližších dvanásť rokov. Včera prišla s výzvou na nevolenie a odstúpenie z volieb ústavných sudcov iniciatíva Za Slušné Slovensko. Už predtým padali vyhlásenia, že bývalí alebo súčasní politici by nemali byť na Ústavnom súde. S novým pohľadom a iným vnímaním volieb ústavných sudcov prichádza NÁRODNÁ KOALÍCIA a jej nový podpredseda Peter Tomeček.


"Peter Brňák, Ľadislav Orosz, Ernest Valko, ale aj Milan Čič. To sú mená ústavných sudcov a dokonca aj dvoch predsedov Ústavného súdu, ktorí rovnako boli najskôr aktívnymi politikmi. Mantra, že politik nemôže byť ústavným sudcom, ktorú prijalo hnutie OĽaNO, či Sme rodina je nielen zrejmá tupina, ale zároveň necháva požierať nepolitickou politikou samotných jej autorov," tvrdí Tomeček v úvode nášho rozhovoru k situácii okolo Ústavného súdu.

Podľa neho má Róbert Fico rovnaké legitímne a legálne právo kandidovať na sudcu Ústavného súdu ako ktokoľvek iný, pokiaľ spĺňa formálne a legislatívne podmienky. "Možno s touto vetou nesúhlasiť, ale v tomto prípade nejde o "právny názor", ale len o morálny politický gýč. Navyše pri pohľade na inú sudkyňu iného súdu, Danielu Švecovú, vyhovieť imperatívu morálneho politického gýča, neznamená aj zvoliť odborne spôsobilého a kompetentného človeka. V prípade predsedníčky Najvyššieho súdu s tým máme viac než trpkú skúsenosť," prezentuje Tomeček stanovisko NÁRODNEJ KOALÍCIE.

Tiež tvrdí, že debatu o novom zložení Ústavného súdu treba otočiť z hlavy na nohy. "Je nutné ju vyvliecť z osobných útokov proti jednému či dvom menám a vrátiť ju tam, kam patrí. Slovenský zápas o Ústavný súd by mal tak byť jasným ideovým stretom národných konzervatívcov a liberálnej kaviarne. On aj napokon vo svojej podstate je," dopĺňa svoju odpoveď.

Sudcov Ústavného súdu by mal voliť parlament bez súhlasu prezidenta, myslí si Tomeček z NÁRODNEJ KOALÍCIE. "Jeho súhlas a (ne)osobnosť Andreja Kisku je dnes kruciálny problém sporu o Ústavný súd. Paradoxne nie je to meno Róberta Fica," argumentuje na margo súčasného prezidenta.

Zaujímavejším je však posun, kam NÁRODNÁ KOALÍCIA smeruje gro debaty o Ústavnom súde ústami jej podpredsedu. Ten pripomína štandardný súboj konzervatívcov a liberálov o právny aktivizmus tak, ako ho poznáme napríklad z USA. "Liberálna bratislavská kaviareň dobre vie, že svojimi neomarxistickými názormi na progresívnu úlohu práva v spoločnosti je v menšine. Preto používa figový list "nestraníckosti", "odbornosti", či "morálnosti". V skutočnosti ide len o pretlačenie neomarxistickej agendy prostredníctvom právneho aktivizmu. Ak aj pri tejto voľbe ústavných sudcov národní a kresťanskí konzervatívci nedemaskujú svoj hodnotový zápas v kultúrnych a etických otázkach, prehrajú na 12 rokov. To by malo byť dnes podstatou voľby ústavných sudcov. Ich názor na ochranu života, manželstvá homosexuálov, eutanáziu, ale aj otázky ďalšieho vykrádania slovenskej suverenity nadnárodnými transatlantickými inštitúciami." približuje názor NÁRODNEJ KOALÍCIE jej podpredseda Tomeček.

Svoju úvahu rozvíja aj tým, že dnes Francúzsko a Nemecko podpísali svoju kooperačnú a integračnú zmluvu. "Otázka jednoduchého väčšinového hlasovania v daňovej politike na Európskej rade je na stole od minulého týždňa a nemá náhodou verejnosť právo vedieť, čo si o tom myslia kandidáti na ústavných sudcov?" pýta sa Tomeček.

Na záver k voľbe ústavných sudcov dodáva, že žijeme postfaktuálnu dobu bulvarizácie politiky. Dokonca tvrdí, že súhlasí s tým, že politický marketing prevyšuje zápas autentických ideí a politických ideológií.

"Stačí sa pozrieť na kampaň Mistríka, Čaputovej a pridružených liberálnych médií, ktoré stoja za nimi. Preto volanie ľudí z iniciatívy Za Slušné Slovensko považujem za kvílenie mytologických Sirén. Aj Šeliga s Farskou sa tvária ako politické morské panny. Vábia nás falošnými liberálnymi tónmi z cesty skutočného zápasu o hodnoty. No nepodľahnime týmto tónom ako mnohí dezorientovaní námorníci z OĽANO, či SaS. Neomarxizmus už cerí zuby a jeho cesta vedie do záhuby. Koniec koncov pri voľbe ústavných sudcov ide o zachovanie nášho slovenského spôsobu života," uzatvára stanovisko NÁRODNEJ KOALÍCIE ku kríze okolo voľby ústavných sudcov v parlamente jej podpredseda Peter Tomeček.