ŠPECIÁLNA PROKURATÚRA: Glváč s nami komunikáciu so Zsuzsovou neokordinoval
21 | 01 | 2019 I Michaela Melišková

Podpredseda parlamentu Martin Glváč svoju komunikáciu s Alenou Zsuzsovou, obvinenou z vraždy Jána Kuciaka, nekoordinoval s Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pre tvnoviny.sk to potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.


„Úrad špeciálnej prokuratúry v minulosti neriešil dôvodnosť a opodstatnenosť spomínanej predmetnej komunikácie pána poslanca," píše sa v stanovisku. Tökölyová však zároveň doplnila, že ÚŠP nemá informáciu o tom, či Glváč svoj postup koordinoval s inými zložkami štátu. Informuje portál HNonline.

Samotný Glváč po zverejnení jeho komunikácie so Zsuzsovou reagoval, že "ako jediný z oslovených som na takéto kontakty upozorňoval príslušné orgány a postupoval som podľa ich pokynov a odporúčaní." Glváč zároveň dodal, že so Zsuzsovou komunikoval len prostredníctvom tretích osôb.

Televízia Markíza však priniesla informácie, že Zsuzsová si s Glváčom vymieňala selfíčka, správy či vyznania. V časti spisu, ku ktorému sa dostala Markíza, sú zachytené napríklad fotografie podpredsedu parlamentu, ktoré urobil napríklad v Národnej rade SR.

Zsuzsová vo výpovedi uviedla aj to, že s Glváčom sa osobne stretávali, čo politik poprel. Podľa informácii denníka Sme vo výpovedi uviedla, že Glváč bol jediný politik, s ktorým sa trikrát stretla aj osobne. V konverzácii cez mobilnú aplikáciu ho mala uloženého ako "maznáka".  
Richter sa Glváča zastáva

Minister práce Ján Richter v plnej miere dôveruje podpredsedovi Národnej rady SR Martinovi Glváčovi (obaja Smer-SD) v súvislosti s jeho komunikáciou s Alenou Zs., obvinenou z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

"V plnej miere mu dôverujem a som presvedčený, že v krátkej dobe vysvetlí okolnosti a veci, ktoré s tým súvisia," povedal novinárom Richter. Za problematickejšiu považuje komunikáciu iných ľudí, ktorí sa v prípade spomínajú. "Napríklad pána Lipšica, ktorý má obhajovať rodinu poškodených. Tam by som sa viac zamýšľal," doplnil minister.

Alena Zs. obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Medzi nimi sú medzitým odvolaný námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Písal o tom Denník N, ktorý sa pritom odvoláva na informácie z vyšetrovania prípadu.