Komentár Jany TELEKI: Fiasko maďarskej „Vzbury“ alebo ako to opozícii v Budapešti nevychádza
20 | 01 | 2019 I Jana TELEKI

Pred nedávnom sa snažil ujať miesta lídra opozície Gyurcsány vyhlásením, že ak vláda Viktora Orbána neodstúpi, musí nasledovať vzbura. Opakované organizované protesty opozície, ktorá predstavuje po ideologickom rozdelení Jobbiku asi 15% voličov chcela revolučnými a agresívnymi heslami prebrať vládu nad krajinou a snažila sa spojiť s niektorými predstaviteľmi roztrúsených odborov, ktoré neprezentujú ani 10% pracujúcich na agende nadčasového zákona, ktorý okamžite dostal veľmi zvučný marketingový názov Otrokársky zákon.


Ohlásené obrovské demonštrácie od decembra, keď záujem mali ešte tisícky ľudí postupne klesal, úmerne k rozpadávajúcej sa názorovej jednote opozície a úmerne k osobným ambíciám a vnútorným sporom. Jobbik, ktorý dosiahol skoro 20% účasť v parlamente sa rozpadáva, odchádza z neho jeho predseda Vona Gábor, časť strany koketuje s rebelujúcou opozíciou a spája s ľavicou, demokratmi, s dúhovým spektrom, čo druhá časť  kritizuje a zostáva osamotenou pravicovou opozíciou. Výsledkom je neprehľadná situácia, ktorá hrá na mlyn FIDESZu aj jeho voličom. Lídri novovytvorenej opozície sa kompromitujú agresívnym správaním a vystupovaním v médiách. Spoločnosť si takúto konfrontáciu zrejme neželá, čo vidieť na klesajúcich počtoch demonštrantoch a na ich radikalizovania.

Minulý týždeň sa propagandisticky začali ohlasovať ohromné protesty , ktoré prehrmia celou krajinou a vymetú FIDESZ. Niekoľko odborárskych združení sformulovalo svoje požiadavky na zrušenie zákona o nadčasoch a doručili ich vláde. Vláda odmietla s nimi rokovať, pre absenciu akéhokoľvek racionálneho obsahu. Z toho mali vzniknúť ešte väčšie protesty a celoštátny štrajk, čo sa objavovalo hlavne na plagátoch niekoľkých demonštrujúcich, ale zostálo len témou niekde vo vzduchu.

Akcia organizovaná na sobotu opozíciou skončila fiaskom a všeobecným spoločenským odsúdením pre vznikajúce násilnosti, za ktorými sú polícii známe skupiny a zoskupenia. Z údajných skupín demonštrantov počítajúcichniekoľko stoviek ľudí sa rýchlo scvrkáva jadro na desiatky ľudí. Štyridsať známych predstaviteľov hnutia ochrancov obsadilo vstup na reťazový most a zablokovalo dopravu. Na výzvu polície okrem 6-ich, ktorí posadili na most a blokovali premávku , dokonca aj prechádzajúcu sanitku pod majákom, sa rozišli. Polícia šiestich ľudí predviedla a riešila ich priestupkami. Takmer v rovnakom čase bol fyzicky napadnutý reportér televízie ECHO TV. Podobné atrocity sa opakovali proti ďalším novinárom, najmä pod Budínskym hradom na známom hradnom korze, kde sa zišlo niekoľko desiatok ľudí, aj keď šikovná kompozícia a texty opozičných médií hovoria o tisícke. Ešte aj známy opozičný 444.hu portál píše o nanodemonštrácii, čo je už vážny poznatok sebareflexie.

Hoci zmizli politici z tribún, stratili sa plamenné prehlásenia, opozícia je myšlienkovo vyhoretá a nezvláda zorganizovať žiadnu hromadnú akciu, niekoľko jednotlivcov o to silnejšie kričí a radikalizuje svoje vyjadrenia, pričom práve ich autentické zverejnenie aj v médiách kontrolovaných opozíciou im robí najväčšiu medvediu službu. Každý vidí, že spľaskla bublina, ktorá stratila vnútorný náboj a obsah, tému a spôsob komunikácie. Navyše oficiálne správy, hovoria ako hnutie Momentum ( súčasť tejto opozície) spreneverilo a nezúčtovalo 104 miliónov, ktoré dostalo zo štátneho rozpočtu na voľby.

Protesty predsa len majú nejaký výsledok. Spojenie opozície do európskych parlamentných volieb na báze podpory imigračnej politiky, ktorú Orbánova vláda jednoznačne spája so Sorosovými záujmami a jeho financovaním. V Maďarsku kde 89% obyvateľov je proti takémuto ohrozeniu je to politická samovražda a to si aj tí najreakčnejší predstavitelia opozície uvedomujú. Verejnosti sa podsúva prognóza, že opozícia sa práve nadychuje, aby nabrala sily a našla priebojnejšiu tému, pretože, voľby do Európskeho parlamentu sa míľovými krokmi blížia a v prípade neúspechu opozícia príde o podporu a financovanie aktivít.

Viktor Orbán svojou typickou racionalitou a neprekonateľnou rétorikou zvládol prvú tlačovú konferenciu vlády tak, že ukázal nekoordinovanosť opozičných médií. Dostali priestor na otázky a nevedeli rozvinúť ani jednu tému. Miesto toho museli prebrať veľkú časť jeho vystúpenia s mnohými kritickými poznámkami. Biznis je neúprosný a ani majitelia médií nechcú strácať svoju sledovanosť a príjmy na témach, kde podporovaná opozičná elita stráca rating.

Opozícia a jej priaznivci hovoria o tichu pred búrkou. FIDESZ iba poznamenáva, že sa sústreďuje na zmysluplnú prácu, nemá čas sa venovať nevýznamným prejavom, plánom a  Sorosovej choreografii pri získaní vplyvu. Nie je to však celkom tak. Sorosovým nadáciám a aktivitám venuje FIDESZ dosť času a energie. Pozná, číta a prognózuje tieto aktivity veľmi detailne nielen doma, ale aj v Európskom parlamente a snaží sa pripraviť na voľby tak, aby túto líniu pri voľbách v máji zlomil.

Je možné očakávať, že Orbán čoskoro odštartuje kampaň do volieb do EP, média budú mať tému na najbližších 5 mesiacov a práve tu budeme svedkami najostrejších verejných konfrontácii. Pri tejto téme zanikne všetko spoločensky a politicky menej významné. Témoubude imigrácia, ktorá zmenila Európske priority a prerozdelila kontinent politicky aj spoločensky. V silnej kresťanskej krajine ako Maďarsko , Poľsko, Taliansko sa formujú veľmi silné voličské základne, ktoré sa chystajú strhnúť celú európsku volebnú náladu nielen v super liberálnych krajinách Škandinávie a Beneluxu, ale aj v skúsenosťou a násilím poznačených krajinách západnej Európy. Proti tomu bude súčasná ideovo vyhoretá ľavicovo pravicovo antisemitsko extrémna opozícia v Maďarsku mať veľmi ťažkú úlohu. Najskôr, ale musí zvládnuť dialóg vo svojom samotnom vnútri a poučiť sa zo súčasného fiaska, keď ich nechali mediálne zhorieť práve ich voliči.