Horskí záchranári boli v sobotu na oboch stranách Chopku pri 20 úrazoch
20 | 01 | 2019 I tasr

Zvolen 20. januára (TASR) - Horskí záchranári zaznamenali v sobotu (19.1.) na oboch stranách Chopku celkom 20 lyžiarskych úrazov. Išlo prevažne o poranenia horných a dolných končatín. Vážny úraz však utrpelo 13-ročné slovenské dievča, ktoré si nárazom na umelú prekážku spôsobilo zlomeninu stehennej kosti.


Ako sa píše na stránke Horskej záchrannej služby (HZS), záchranári jej po príchode končatinu zafixovali, podali jej intravenóznu liečbu a za pomoci saní transportovali na heliport na Bielej Púti. Po pristátí vrtuľníka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) bola pacientka naložená na palubu a následne transportovaná do detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Krátko nato bol nahlásený úraz freeridera v Lukovom kotle, ktorý utrpel následkom pádu zlomeninu predkolenia. Aj v tomto prípade pre urýchlenie záchrannej akcie bola privolaná posádka VZZS.

Horskí záchranári pomáhali tiež pri úraze lyžiara, ktorý sa prepadol cez zábrany a spadol ku potoku, freeridera poľskej národnosti, ktorý pri páde v Školskom žľabe v Lukovom kotle utrpel poranenie dolnej končatiny, a pomáhali tiež na južnej strane Chopka, kde potreboval pomoc zablúdený lyžiar, ktorý sa stratil v oblasti Vajskovskej doliny.