Čínske nové zbrane desia svet a hlavne USA
20 | 01 | 2019 I Roman Suchý

Od začiatku nového kalendárneho roka sa čínska armáda pochválila radom nových, zdanlivo silných a sofistikovaných zbraní. Testovanie niektorých z nich sprevádzali fanfáry, otázkou však zostáva, či sú naozaj všetky použiteľné v boji. Američania tomu skúsili prísť na kĺb v správe, ktorú vydali tento utorok.


Napríklad existenciu "Matky všetkých bômb" vyhodnotili za vysoko pravdepodobnú. O tom, že je súčasťou čínskeho arzenálu, informoval denník Global News začiatkom januára. Podobnou zbraňou disponujú aj Američania, čínski vývojári sa u nich pravdepodobne inšpirovali a dosiahli aj lepší výsledok. Ich verzia je menšia a ľahšia, čo by malo priniesť väčšiu presnosť.

Naopak ohľadom tzv. Nového čínskeho múru sú Američania skeptickí. Má ísť o sústavu obranných zariadení, ktoré majú čínske základne chrániť pred potenciálnym nadzvukovými útokom. Práve tu je ale zádrhel. Spomínané Hypersonické rakety majú mať k dispozícii len Rusi, o čom však panujú značné pochybnosti. Budovať drahé zariadenie, ktoré by takýto útok prežilo, sa zdá byť nezmyselné.

Skepsa sprevádza aj údajnú existenciu balistických rakiet, ktoré majú mať dosah cez 5 tisíc kilometrov. Zbraň sa objavila v roku 2015 na vojenskej prehliadke, vtedy však Američania vyhodnotili, že jej možnosti nie sú také. Ani Čína zatiaľ neposkytla žiadny dôkaz jej proklamovaných schopností.

Naopak "neviditeľné" stíhačky J-20 pre dvojčlennú posádku sú s vysokou pravdepodobnosťou realitou. Na svete pritom doteraz existujú len stroje iba pre pilota. Podľa Číňanov však bude kopilot potreba pre spracovanie všetkých potrebných informácií k úspešnému ovládnutiu stroja. Podľa Američanov budú tieto lietadlá uvedená do prevádzky v horizonte 5 rokov.

Američania veria aj v existenciu radioantény o veľkosti Šanghaja, ktorá by sa kdesi v Číne mala nachádzať. Čínski technológovia ho donútili, že má slúžiť na detekciu zemetrasenia, ale použiť sa dá aj na komunikáciu s ponorkami v hlbinách oceánov. Navyše nejde o žiadnu novú technológiu, pretože ňou disponujú USA.

Číňania predstavili aj dron, ktorý svojím tvarom pripomína UFO, tamojšia televízia ho dokonca predviedla v akcii. Američania sa domnievajú, že sa v čínskom arzenále podobný stroj naozaj nachádza, sami totiž testujú drony minimálne šesť rokov. Čínsky UFO dron by mal slúžiť k bezpilotným útokom.

Čínske námorníctvo tiež potvrdilo, že prvá lietadlová loď domácej výroby úspešne prešla už štvrtú sériou testov. Podľa zástupcov armády by už v apríli mohla oficiálne prejsť do služby. Tento typ lode je známy už od druhej svetovej vojny, preto ani v USA nikto nepochybuje, že je Čína na dobrej ceste k uvedeniu plavidla do prevádzky.