Komentár Martina Ondráša: Počul som záverečnú reč diablovho advokáta v procese s Matečnou
18 | 01 | 2019 I Martin Ondráš

Emil Macho, predseda Slovenskej Poľnohospodárskej a Potravinovej Komory (SPPK) pozitívne zhodnotil rok 2018 ako rok, kde poľnohospodári cítili záujem zo strany rezortnej šéfky Matečnej.


Začnem citátmi z tlačovej besedy  na TA3: 


"Treba povedať, že za rok 2018 a za 2019 hovoríme o historických číslach, nepamätám si rok, kedy do poľnohospodárstva zo štátneho rozpočtu pritieklo toľko peňazí...."


"Verejnosť už vie, že sme za posledné dve programovacie obdobia neefektívne využívali zdroje z Eurofondov a už veľmi ťažko bolo rok,dva dozadu ovplyvniť čerpanie...."


Keď som započul tému poľnohospodárstvo, zbystril som pozornosť. K osobe pána Macha som už jeden komentár napísal v inom svojom článku "Prečo stúpla cena pečiva - skutočná pravda"

To, čo som ale počul dnes, nedokážem popísať inak, ako záverečnú reč diablovho advokáta v procese storočia - Matečná vs Agrosektor.

Prepáčte, pán Macho, ale do dnešného dňa som Slovenskú Poľnohospodársku a Potravinovú Komoru (SPPK) považoval za organizáciu, síce poberajúcu dotácie od ministerky Matečnej, ale odborne dostatočne zdatnú na vecný a zdravý pohľad na vec. Zmenil som názor. Ak zastupujete poľnohospodárov, asi by ste mali vedieť, že rok 2018 bol pre nich čistá katastrofa. Ak trpíte syndrómom krátkodobej pamäte, tak si prosím osviežte pamäť. Mali sme tu 2 štrajky, kde ich Vaša rezortná šéfka vysmiala. Nie len, že neputujú peniaze tam kam majú, oni sa rozlievajú po letiskách, betónových plochách a kadejakých zvláštnych pozemkoch, na ktorých sa žiadna potravinárska výroba nerealizuje. Možno to je dôvod, prečo na tie, kde sa realizuje moc prostriedkov neostáva.

Mali sme tu od mája avizovaný nedostatok sezónnych pracovníkov. Iste. Rezortná šéfka odkázala, že zákon o neprimeraných podmienkach to zabezpečí. No nejak nezabezpečil. Skončilo to tisíckami ton zhnitého ovocia a znížením výmery ovocných sadov. Mali sme tu rozsiahlu šikanu zo strany štátu. Mali sme tu generálneho prokurátora, ktorý stav na PPA označil za "bordel" a žiadal riešenie.

Celé problémy so zvláštnymi platbami PPA vyriešila tak, že prepustila 2 kartografov. Podporili ste v celom rozsahu zavedenie mimoriadnej dane z potravín a namiesto toho, aby ste za farmárov bojovali, obhajujete niečo, do čoho by nešiel ani skutočný diablov advokát. Možno jeden právnik na Slovensku áno, ale ten má teraz iné starosti. Ak ale zastupujete pár jednotlivcov, to už je potom iná káva a súhlasím, v roku 2018 sa im extrémne darilo. Niektorí už sú obvinení, iní budú.

Prepáčte, pán Macho, ale čo Vás prinútilo povedať, že chcete do 5 rokov na pultoch mať tak 50% slovenskej produkcie. A toto budete považovať za reálny cieľ ? Ešte v minulom roku ste sa vyjadrovali, že niektoré "slovenské" reťazce majú aj 70% a tie "ostatné" ktoré ste aj Vy zdanili, ich majú dobehnúť. A práve to nízke % podielu Slovenských potravín Vám stačilo na obhajobu zákona o mimoriadnej dani z potravín.

Poviem Vám , čo je dôvod zmeny Vašej rétoriky. Vysmiala Vás celá odborná obec, lebo produkcia slovenských potravín bola v priemere na úrovni 38%. Všetci, čo vykazovali viac, klamali. Ako sa teraz postavíte k dôvodom prečo je zavedená špeciálna daň ? Vlastne už nijako. Daň je schválená a tým to pre Vás hasne.

Prepáčte, pán Macho, ale po tom ako ste vykrikovali a označili obchodníkov ako vykorisťovateľov, ako chcete zabezpečiť, aby s Vami jednali a urobili Vám ústupky v marži pre drahšie Slovenské potraviny ? Ako môžete v jednej a tej istej vete povedať, že do potravinového biznisu pritečie najviac peňazí za celú históriu?  Následne potvrdíte, že sa podmienky pre výrobu vyrovnajú okolitým krajinám ? Sekundu neskor oznámite, že slovenské potraviny budú aj tak drahšie ? Ak za riešenie považujete aby tie hnusné zahraničné reťazce na Slovenské potraviny dali nižšiu maržu ako na dovozové ? Nuž toto môže povedať len skutočný odborník a zástupca pár veľkopodnikateľov v sektore. Lebo ak to nedohodnete, čo obaja vieme, že nedohodnete, podporíte nový zákon z dielne SNS ? Povedzme o marži v potravinách ? Alebo zakážete zákonom koncovému článku zisk ?

Pán Macho, stav v agrosektore je tak kritický a katastrofálny aj vďaka ľudom ako ste Vy a aj vďaka organizáciám ako je SPPK. Za pár Eur všimného, čo Vám pošlú z ministerstva na prevádzku tej Vami riadenej agentúry, zapredáte všetko, čo je pre farmára dôležité. A nie len to. Už nikto z oboru, okrem Vás a Vašej organizácie, nepodporuje súčasné vedenie rezortu. Nikto.

Kto má rozum, robí všetko, čo môže, aby prežil. A modlí sa. Modlí sa aby tu už bol rok 2020. Som mimoriadne zvedavý, ako zmeníte názor Vy. Lebo Vy ho zmeníte určite. A to je na tom to najstrašnejšie.....