V. Remišová: Začíname zbierať podpisy na odvolávanie M. Lubyovej
17 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 17. januára (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO začína zbierať podpisy poslancov s cieľom iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR s jediným bodom, ktorým je vyslovenie nedôvery ministerke školstva Martine Lubyovej (nom. SNS). Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že dôvodom sú škandalózne dotácie v rezorte.


Opozičná poslankyňa poukázala na dva nové prípady. "Lubyová dala spoločnosti NEUROPOWER dotáciu 1,2 milióna eur, pričom podľa zmluvy samotná spoločnosť nedá do projektu z vlastných peňazí ani jeden cent. Firma vznikla v roku 2016, informácie z účtovníctva sú zatiaľ dostupné iba za rok 2017, kedy nemala žiadny majetok, zamestnancov, nemala vôbec nič, iba nejaké peniaze v hotovosti," upozornila Remišová.

Na základe osobnej návštevy tejto spoločnosti tvrdí, že tam nie je ani len schránka, ani tabuľka s názvom firmy a o firme tam nikto nepočul. "Táto spoločnosť má robiť základný výskum v oblasti využitia neurónových sietí na sledovanie spotreby energie pri železničných lokomotívach. Takýto výskum by bez problémov mohlo robiť viacero pracovísk na univerzitách alebo v Slovenskej akadémii vied. Tam musia výskumníci často bojovať, aby na nejaký projekt získali 2000 eur. Ale štát dá bez problémov 1,2 milióna eur súkromnej firme, o ktorej nikto nikdy nepočul," odkázala.

Druhý prípad sa týka firmy NaviDate, ktorej rezort školstva pridelil dotáciu 770.000 eur na projekt Pasívny optoelektronický vyhľadávací systém. Podľa Remišovej zistení firma sídli podobne ako ďalšie podporené spoločnosti v rodinnom dome majiteľa, ktorý je chirurgom. "Zdá sa, že podľa pani ministerky robia na Slovensku najlepší priemyselný výskum práve firmy v rodinných domoch," konštatovala Remišová s tým, že firma vznikla minulý rok.

Cieľom projektu podporeného ministerstvom školstva je "navrhnúť prototyp pasívneho optoelektronického vyhľadávacieho systému, ktorý bude schopný monitorovať pohyblivé objekty". Remišová však upozorňuje, že iná česká firma, ktorá v minulosti spolupracovala s firmou OPROX, Optický lokalizačný systém na sledovanie pohyblivých cieľov predstavila na konferencii už v roku 2015 a funkčný prototyp stále ponúka na svojej internetovej stránke.

Celkový systém podľa jej slov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze "od buka do buka". "Nedopustíme, aby sa financie určené na podporu výskumu, či už z eurofondov alebo zo štátneho rozpočtu, rozdeľovali pochybným spôsobom. Štát musí s peniazmi od ľudí narábať efektívne, nemôžeme sa zmieriť s tým, že každý väčší projekt je spojený s nejakým škandálom," dodala.

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Zároveň neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora (RPVS). Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) všetky subjekty, ktoré dostanú štátnu pomoc, majú byť zaregistrované v RPVS. Lubyová potvrdila, že firmy vyzvali, aby sa zaregistrovali do RPVS a tie to dodatočne urobili.