Sociálna poisťovňa zamieta vyplácať otcom materské. Žiadame novelu zákona, tvrdí NÁRODNÁ KOALÍCIA
17 | 01 | 2019 I Peter Králik
Sociálna poisťovňa sa v posledných dňoch chváli na svojom portáli štatistikami vyplácania počtu dávok materského otcom dieťaťa. Zároveň sama prišla s tvrdením, že "odmieta medializované informácie o hromadnom zamietaní materského otcom."  

Pravdou však je, že dôvody zamietnutia sú v mnohých prípadoch nejasné a ide o subjektívne rozhodnutie Sociálnej poisťovne. Také rozhodnutia však umožňuje deravý zákon z dielne ministerstva sociálnych vecí., ktorému šéfuje minister Richter. Aj tento zákon nesie rukopis jeho nekompetentnosti myslí si NÁRODNÁ KOALÍCIA.

"Mnohí otcovia si upravili pracovné zmluvy, aby splnili požiadavky Sociálnej poisťovne a nároku na vyplatenie materského. No vzápätí sa dočkali nemilého prekvapenia, keď im bola žiadosť zamietnutá,"tvrdí predsedníčka NÁRODNEJ KOALÍCIE Slavěna Vorobelová.

"Mal som možnosť nahliadnuť do niektorých rozhodnutí Sociálnej poisťovne, ktoré zaslala dotknutým otcom,"dopĺňa svoju kolegyňu nový podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE a prvý župan Trnavského samosprávneho kraja Peter Tomeček.

"Zároveň som videl odvolania, ktoré otcovia pri zamietnutých žiadostiach podávajú. Je viac ako pravdepodobné, že Sociálna poisťovňa otcov - mužov úmyselne diskriminuje a nárok na vyplatenie materského určuje svojvoľne, čo práve umožňuje deravý zákon, ktorý aj otvára možnosti ho zneužívať. Lenže tým, že zákon je zle nastavený sa do jedného vreca dostávajú poctiví aj nepoctiví žiadatelia"pokračuje Tomeček.

Podľa NÁRODNEJ KOALÍCIE dozrel čas v tejto otázke na poslanecký prieskum výboru NR SR pre sociálne veci a novelu celého zákona . "Zabráni sa tým možným súdnym dohrám a škodám, ktoré môžu vzniknúť Sociálnej poisťovni, no zároveň skončí aj hra na zneužívanie otcovských materských dávok. Je neprijateľné, aby dokonca bývalý minister sociálnych vecí Jozef Mihál z SaS a dnes Spolu radil ako vybrať so zákonom"dopĺňa Slavěna Vorobelová.

Slovenská poisťovňa však tvrdenia o zamietnutých žiadostiach odmieta s tým, že sa nezakladajú na reálnych faktoch. "Kritika SP, že zamietnutím niektorého konkrétneho prípadu, resp. prípadov žiadosti otca o materské šetrí peniaze, je nezmyselná,"uviedol hovorca SP Peter Višváder v narážke na poslankyňu Sme rodina Petru Krištúfkovú, ktorá rovnako patrí ku kritikom Sociálnej poisťovne v tejto veci. 

Višváder tiež upozornil, že za päť rokov vzrástli výdavky na materské otcov zo 602 000 eur v roku 2013 na 52 miliónov eur v minulom roku. "Počet poberateľov dávky sa prudko zvýšil zú 305 v roku 2013 na 12 836 prípadov v roku 2018,"vyčíslil Višváder s tým, že vlani boli zamietnuté 2 % žiadostí otcov o materské, čím opakoval iba údaje a argumenty, ktoré má Sociálna poisťovňa vyvesené na svojom portáli od 14. januára. Každý prípad sa pritom posudzuje individuálne a za problém považuje SP aj to, že existujú snahy o zneužívanie materskej otcom.

"Žiadatelia si často neuvedomujú, že SP si vo svojom systéme dokáže ľahko overiť údaje, ktoré uvádzajú v žiadosti a potom pristúpi k jej neschváleniu. Dôvodom je to, že svoj pracovný režim si neupravili tak, aby mohli aj reálne, nielen formálne, prevziať dieťa do osobnej starostlivosti. Účelom dávky, ako to hovorí zákon, je predsa kompenzovať stratu príjmu otcovi, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a z toho dôvodu nemôže pracovať na plný úväzok tak ako doteraz," upozornil Višváder.

Na Višváderove slová reagoval Tomeček razantným odmietnutím jeho tvrdení: "Zákon je zákon a nemožno ho v tisíc prípadoch vykladať tisíckrát rôzne. Buď nárok objektívny je alebo nie je a ak sa to deje, je to skôr dôkaz, že celý zákon je nefunkčný a mal by sa novelizovať.  My, máme program postavený na podpore rodín s deťmi. Spomínam to preto, že podstatou celého problému s vyplácaním materskej je, aby mamy aj otcovia - nehovoriac o slobodných matkách, mali rovnaké podmienky a nárok minimálne na 12 mesiacov preplatených od štátu. Nie je možné, aby sa vďaka nekompetentnosti Richterovho ministerstva pri tvorbe zákona slovenské rodiny dostávali do ťažkostí a ešte väčších problémov a nakoniec trpeli deti, ktoré za nič nemôžu"uzatvára podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE Peter Tomeček.