Pakistan: Armádni dôstojníci musia opustiť sociálne médiá
17 | 01 | 2019 I tasr

Islamabad 17. januára (TASR) - Stovky pakistanských armádnych dôstojníkov opúšťajú skupiny v aplikácii WhatsApp a deaktivujú si svoje účty na Facebooku. Deje sa tak po tom, ako dostali príkaz na opustenie sociálnych médií vzhľadom na nešpecifikované bezpečnostné obavy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov.


Dôstojníkov po minulotýždňovom stretnutí armádnych veliteľov požiadali, aby sa vyhýbali všetkým platformám sociálnych médií dokonca aj v súkromí.

Najmenej šiesti dôstojníci, ktorí sa vyjadrili pre DPA, uviedli, že opustili skupiny v aplikácii WhatsApp a aj iné platformy, aby vyhoveli novým nariadeniam.

Velitelia nešpecifikovali, o aké bezpečnostné obavy ide.

Interakcia medzi verejnosťou a dôstojníkmi pakistanskej armády, ktorí dodržiavajú mnohé tradície koloniálnej britskej armády na indickom subkontinente, je však veľmi obmedzená.

Nariadenie nasledovalo po vyhláseniach náčelníka generálneho štábu pakistanskej armády Kamara Badžvu, ktorý obvinil sociálne médiá z "vojny piatej generácie" proti Pakistanu.

Pakistanská armáda sa domnieva, že "nepriateľské tajné služby" využívajú sociálne médiá na vytvorenie negatívneho obrazu armády v očiach mladých ľudí.

Avšak aktivisti za digitálne práva uvádzajú, že ide o súčasť armádnych plánov umlčať kritiku na sociálnych médiách po cenzúre televíznych staníc a novín.

Novinári sa často sťažujú na mučenie, obťažovanie a zastrašovanie zo strany armády, ktorá vládla krajine polovicu z jej existencie a zostáva kľúčovou politickou silou, dodáva DPA.