P. Pachingera priviedla z výkonu trestu na pojednávanie policajná eskorta
17 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 17. januára (TASR) - Pojednávanie s Patrikom Pachingerom vo veci odvolania v prípade nezaplateného výživného Krajský súd (KS) Bratislava vo štvrtok odročil. Na súd ho priviedol Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), keďže je v súčasnosti právoplatne odsúdený v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia.


Štvrtkové pojednávanie v prípade neplatenia výživného odročili z dôvodu neúčasti obhajcu, ktorý sa pre zdravotné dôvody písomne ospravedlnil. Informoval o tom hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak s tým, že bude stanovený nový termín.

Pachinger mal platiť svojej dcére výživné vo výške 165,97 eura mesačne. Podľa pôvodného trestného rozkazu si však svoju vyživovaciu povinnosť riadne neplnil od augusta 2013 do 20. marca 2015, keď sudkyňa trestný rozkaz vydala. KS v Bratislave v máji 2016 potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava IV, ktorý ho odsúdil na trest odňatia slobody vo výmere päť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok pre neplatenie výživného. Uložil mu tiež povinnosť uhradiť zameškané výživné počas skúšobnej doby.

Pachinger je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuruje spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom M. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov korún. V kauze skrachovaných nebankových spoločností ho uznal vinným ako prvostupňový súd Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Najvyšší súd ho napokon odsúdil na sedem rokov za mrežami. Od júla minulého roka si odpykáva zvyšok svojho trestu. Brtvu odsúdil súd na deväť rokov, od augusta 2018 je však podmienečne prepustený. Pojednávanie s Jozefom M. vyčlenili na samostatné konanie, termín zatiaľ nebol vytýčený.