Dvaja muži robia v Číne odvážnu protestnú kampaň proti liečbe homosexuality
16 | 01 | 2019 I

Šanghaj 16. januára (TASR) - Čínsky umelec a homosexuálny policajt spoločne spustili nezvyčajne odvážnu verejnú protestnú kampaň, v rámci ktorej ulicami niekoľkých významných veľkomiest prechádzajú jasnočervené nákladné vozidlá s heslami odsudzujúcimi "liečbu zameranú na premenu" homosexuálov.



Umelec Wu Čchiung podľa agentúry AFP uviedol, že prebiehajúci protest sa inšpiroval filmom "Tri billboardy kúsok za Ebbingom" z roku 2017, v ktorej Frances McDormandová podala oscarový herecký výkon. Stvárnila ženu, ktorá využíva billboardy na pritiahnutie pozornosti na nevyriešené znásilnenie a vraždu svojej dcéry.

"Tri billboardy bola filmová dráma o tom, ako vyvolať pozornosť a pochybnosti o nevyriešených záležitostiach. Tiež chceme tento spôsob využiť na spochybnenie liečby homosexuality," povedal 28-ročný Wu.
Umelec, ktorý žije v juhočínskom meste Šen-čen, vraví, že nie je gej. Spolu s policajtom - identifikovaným iba priezviskom Lin - plánujú robiť kampaň v ôsmich mestách.

Kampaň začali minulý víkend v Šanghaji.
Čína odstránila homosexualitu a bisexualitu z oficiálneho zoznamu "duševných chorôb" v roku 2001, ale oficiálna čínska terminológia stále obsahuje aj nekonkrétne zmienky o "poruchách pohlavnej orientácie".

Je známe, že niektorí rodičia vyvíjajú nátlak na homosexuálne deti, aby svoju orientáciu "napravili" - a to aj prostredníctvom liečby.
Na nákladných autách sú napríklad i heslá, že liečba sa zneužíva na "neexistujúci chorobu".

Metóda liečby homosexuality sa vo všeobecnosti pokladá za podvod a v roku 2017 jeden súd v strednej Číne nariadil psychiatrickej nemocnici, aby odškodnila homosexuála, ktorého donútili podstúpiť túto terapiu. Mnoho čínskych kliník má však liečbu stále v ponuke.
Súčasťou "liečby" sú údajne elektrošoky, obmedzovanie slobodného pohybu, vyhrážky násilím a nátlak na pacientov, aby užívali neznáme a neidentifikované lieky.