Rozpočtový deficit Francúzska sa vlani zvýšil
15 | 01 | 2019 I

Paríž 15. januára (TASR) - Rozpočtový deficit Francúzska sa vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2017 zvýšil. Druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny totiž koncom minulého roka tvrdo zasiahli protivládne protesty, ktoré sa negatívne odrazili na výkone jeho ekonomiky.



Z oficiálnych údajov, ktoré štatistický úrad INSEE uverejnil v utorok, vyplýva, že sa celkový deficit Francúzska do konca decembra 2018 zvýšil na 76,1 miliardy eur zo 67,7 miliardy eur v roku 2017.
Francúzskom od polovice novembra otriasajú protesty tzv. žltých viest. Najskôr boli namierené len proti dani z palív, ale postupne sa rozrástli do širšieho odporu verejnosti voči vláde.

Demonštrácie poznačili násilnosti, v dôsledku čoho sú hlavné nákupné oblasti a turistické miesta v Paríži počas víkendov zatvorené. A prieskum INSEE ukázal, že dôvera francúzskych spotrebiteľov sa v decembri prepadla na najnižšiu úroveň od konca roka 2014.

Prezident Emmanuel Macron pritom 10. decembra oznámil potenciálne nákladné opatrenia, vrátane zvýšenia miezd najchudobnejším robotníkom a zníženia daní pre dôchodcov, aby upokojil situáciu. Tieto opatrenia povedú tento rok k nárastu verejných výdavkov. Francúzsku tak hrozí, že prekročí limit 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) pre rozpočtový deficit zakotvený v pravidlách Európskej únie.

Francúzske noviny v decembri špekulovali, že v dôsledku vyšších výdavkov by schodok v rozpočte Francúzska mohol dosiahnuť 3,5 percenta HDP v roku 2019.