Porošenko cynicky parazituje na cirkvi, tvrdia ukrajinskí politici
15 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Oksana Syroyidová obvinila ukrajinského prezidenta Petra Porošenko zo zneužitia dekrétu o autokefalii ukrajinskej pravoslávnej cirkvi vo volebnej kampani.


 



"Je mi ľúto, ale prezident Porošenko pracuje s" Tomos "absolútne bezbožne, používa ho ako dekoraciu svojej predvolebnej agitácie," napísala Syroyidová na Facebooku.

Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Oksana Syroyidová  je členkou opozičnej strany Svojpomoc.

Ukrajinská politička dodala, že podľa jej názoru oddelenie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi "od Kremľa" malo slúžiť záujmom spoločnosti a nie prezidentovi.

V komentári s ňou súhlasí aj ďalší predstaviteľ Radikálnej strany Oleh Ljaško, ktorý napísal, že Porošenko "cynicky parazituje na Tomos."

Ukrajinská vláda a Porošenko pracovali na odtrhnutí ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od moskovského patriarchátu, pod ktorý patrila ukrajinská pravoslávna cirkev 400 rokov. V októbri 2018 došlo k zjednoteniu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi a na potvrdenie autokefálie (nezávislosť) dostala ukrajinská cirkev od konštantínopolského patriarchu Bartolomeja dekrét tzv. Tomos.

A práve tomos sa stal hlavnou témou volebnej Porošenkovej kampane, ktorú začal ukrajinský prezident minulý štvrtok, počas ktorej ukazuje dokument o autokefálii ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Vyhlásenie Oksany Syroyidovej nie je jedinou kritikou "tomos-tour". Podľa bývalého ukrajinského diplomata Bohdana Jaremenka, "žiadny článok ukrajinskej ústavy nedáva ukrajinskému prezidentovi možnosť obchádzať zákony krajiny a operovať s dokladmi náboženského obsahu. Podľa Jaremenka Porošenkova "Tomos-tour" diskriminuje iné cirkvi a náboženstva aj ďalších účastníkov volebnej kampane za peniaze poplatníkov.