NÁRODNÁ KOALÍCIA odmieta návrh Eurokomisie o hlasovaní kvalifikovanou väčšinou v daňovej politike
15 | 01 | 2019 I Micheala Melišková

Európska komisia (EK) v utorok počas pracovného výjazdu v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu otvorila diskusiu o reforme rozhodovania v oblasti daňovej politiky Európskej únie (EÚ).


V súčasnosti si toto rozhodovanie vyžaduje jednomyseľnú dohodu členských štátov.  Európska komisia a zástanci väčšinového hlasovania argumentujú tým, že "jednomyseľnosť pri významných daňových iniciatívach často nemožno dosiahnuť, čo môže viesť k nákladným zdržaniam a nedokonalým politikám."

Exekutíva EÚ preto v niektorých oblastiach spoločnej daňovej politiky navrhuje pracovný plán postupného a cieleného prechodu na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou v riadnom legislatívnom postupe, ktorý sa používa v prípade väčšiny politík EÚ.

Tento krok zároveň dôvodí tým, že "hlasovanie kvalifikovanou väčšinou členským štátom umožní dosiahnuť rýchlejšie, efektívnejšie a demokratickejšie dohody o daňových záležitostiach. Okrem toho by sa do daňových rozhodnutí aktívne zapojil aj EP."

"Eurokomisia vo svojom vyhlásení klame, ak tvrdí, že dnes neexistuje spôsob akoby sa európsky parlament zapojil do formovania daňovej politiky EÚ, dôkazom sú pripravované alebo dlhoročne konzultované a ešte neschválené európske smernice v tejto oblasti", tvrdí predsedníčka NÁRODNEJ KOALÍCIE Slavěna Vorobelová.

Zároveň pripomína, že v slovenskom pripomienkovom konaní je návrh smernice Rady, ktorou sa mení smernica o DPH, pokiaľ ide o zavedenie podrobných technických opatrení na fungovanie konečného systému DPH pre zdaňovanie obchodu medzi členskými štátmi a tá rovnako musí prejsť európskym parlamentom.

"S údivom vnímame, že sa Eurokomisia v závere svojho mandátu púšťa  do tejto citlivej témy", dopĺňa svoju kolegyňu prvý podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE Peter Sokol a pokračuje:  "Vidím v tom len ďalší spôsob salámovej metódy odkrajovania zo suverenity národných štátov. Zároveň je pozoruhodné že táto otázka sa dostáva na stôl práve spolu  s nepodarkom ako je smernica o spoločnom systéme DPH o ktorej sme sa mohli dozvedieť pred pár dňami".

"NÁRODNÁ KOALÍCIA vyzýva parlamentné strany a najmä výbor NR SR pre európske záležitosti, aby sa konečne zobudil zo zimného spánku a začal konať. Napríklad tým, že tieto daňové návrhy zo strany Eurokomisie posunie do pléna NR SR a bude požadovať k nim diskusiu, či uznesenie pléna, ktoré ich jednoznačne odmietne. Aspoň tak by konala naša strana,"uzatvára stanovisko predsedníčka NÁRODNEJ KOALÍCIE Slaveňa Vorobelová.