Európsky parlament si minútou ticha uctil Adamowicza a obete teroristického útoku zo Štrasburgu
15 | 01 | 2019 I

Brusel/Štrasburg 15. januára (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani otvoril v pondelok večer januárové plenárne zasadnutie EP minútou ticha za obete násilných útokov v Európe z posledných týždňov.


Europoslancom pripomenul nielen úmrtie starostu poľského mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý zomrel po nedeľňajšom násilnom útoku nožom na charitatívnej akcii, ale aj obete teroristického útoku z decembra, ku ktorým došlo v blízkosti vianočných trhov v Štrasburgu. Obeťami streľby v Štrasburgu boli aj dvaja novinári Antonio Megalizzi z Talianska a Bartosz Piotr Orent-Niedzielski z Poľska, ktorý žil v Štrasburgu a spolupracoval s Európskym parlamentom.

MIMORIADNA SPRÁVA: Gdanský starosta svoj boj prehral
Ako sme vás už informovali v predpoludňajších hodinách o brutálnom útoku na starostu poľského mesta Gdansk, teraz vám musíme oznámiť smutnú správu. Čítať ďalej
14 | 01 | 2019 | Juraj Štubniak


Tajani s odkazom na viacero násilných útokov v členských štátoch EÚ vyzval na otvorenú diskusiu, ktorá sa však podľa neho nesmie zvrhnúť, lebo verbálne a fyzické násilie idú ruka v ruke.

Predseda informoval poslancov europarlamentu, že má v úmysle prediskutovať s primátorom Štrasburgu ako vzdať hold obetiam decembrového útoku. Uviedol, že podpredsedom a kvestorom EP navrhne, aby zákonodarný zbor EÚ nazval svoje rozhlasové štúdio po oboch novinároch, ktorí zomreli v decembri v tomto meste aj preto, že v dobe útoku spravodajsky pokrývali plenárne zasadnutie tejto inštitúcie.