Demisiu Medvedevovej vlády si želá viac ako polovica Rusov
14 | 01 | 2019 I

Moskva 14. januára (TASR) - Viac ako polovica Rusov (53 percent) si želá demisiu vlády premiéra Dmitrija Medvedeva. Vyplýva to z prieskumu nezávislého ruského Analytického centra Jurija Levadu, známeho ako Centrum Levada, ktorého analytici upozornili, že tento ukazovateľ sa v priebehu decembra 2018 zvýšil o 20 percent.



Ako v pondelok dodala rozhlasová stanica Echo Moskvy, účastníci prieskumu vláde vytýkajú najmä neschopnosť riešiť problém rastu cien a poklesu príjmov obyvateľstva, ako aj nedostatok pracovných miest a nízku mieru sociálnej ochrany občanov.

Sociologička Centra Levada Marina Krasiľnikovová v rozhovore pre portál Vedomosti pripomenula, že v ruskej spoločnosti badať nárast nespokojnosti nielen s činnosťou vlády, ale klesá aj miera dôvery k prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Konštatovala tiež, že v krajine dochádza k sústavnému zhoršovaniu nálad verejnosti.

Krasiľnikovová zároveň považuje za dôležité, že Rusi aktívnejšie a konkrétnejšie reagujú na otázky týkajúce sa svojich výhrad voči vedeniu krajiny. Podľa sociologičky je to dôkaz rastúcej samostatnosti Rusov: oveľa menej sa už spoliehajú na "náhodu a na štát".

Krasiľnikovová je presvedčená, že pokles dôvery vo vládu je aj dôsledkom jej rozhodnutia o zvýšení veku pre odchod do dôchodku: verejnosti sa totiž potvrdili obavy, že "štát je nie príliš spoľahlivou inštitúciou, ktorá je dokonca schopná neplniť záväzky, ktoré na seba vzala".

Sociologička dodala, že keby existovala pravdepodobnosť, že vznikne iná vláda, ktorá by v Rusku dokázala uskutočniť reálne zmeny, prívržencov demisie súčasného kabinetu by bolo ešte viac.