Uplynulý rok v Galovanoch stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
12 | 01 | 2019 I

Galovany 12. januára (TASR) – Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach. Podľa tamojšieho starostu Miroslava Kubáňa dokážu z malého rozpočtu financovať len najnutnejšie veci. Cieľom na najbližšie obdobie je obnova kultúrneho domu, ktorý postavili ešte v roku 1953, no do dnešného dňa je v pôvodnom stave.



"V roku 2018 sa nám podarilo z európskych peňazí uskutočniť výstavbu kanalizácie v obci. Slabých 300 metrov v celkovej hodnote 75.800 eur. Akcia to bola dobrá, lebo sme to spravili za úctyhodné ani nie dva týždne. Boli by sme radi, keby sa nám do budúcnosti znova podarilo získať nejaké prostriedky a pokračovať v tejto činnosti," povedal starosta pre TASR.

Rekonštrukciu by podľa Kubáňa potreboval aj obecný kultúrny dom. Pred tromi rokmi na ňom za vlastné peniaze vymenili okná. "Podali sme projekt v hodnote 123.000 eur, kde chceme komplet vymeniť strechu, okná, plášť, zatepliť, opraviť sociálne zariadenia. Vykurovanie chceme urobiť na peletky a tepelné čerpadlo alebo fotovoltiku," dodal s tým, že v súčasnosti čakajú, ako skončí vyhodnotenie žiadosti o finančný príspevok na rekonštrukciu.

Začiatkom roka, keď to poveternostné podmienky dovolia, začnú v Galovanoch rekonštruovať a modernizovať hasičskú zbrojnicu. Dotáciu vo výške 30.000 eur sa im podarilo získať z ministerstva vnútra. Z činnosti v rámci Miestnej akčnej skupiny Stredný Liptov opravia tento rok aj detské ihrisko v obci. Výška prostriedkov je takmer 12.000 eur.

Výhodná poloha neďaleko Liptovského Mikuláša a Liptovskej Mary, ale i nové stavebné pozemky prilákali v minulom roku do obce nezvyčajný počet prisťahovalcov. "Rokom 2018 sa môžeme naozaj pochváliť, pretože máme 22 nových občanov, ktorí sa buď prisťahovali alebo si tu postavili domy. Považujeme to za enormný nárast a tešíme sa tomu," uzavrel Kubáň.