Rusko obviňuje Japonsko z narušenia mierovej dohody
12 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Rusko sa ohradilo a obvinilo Tokio z toho, že skresľuje dohody, ktoré sa dosiahli v rámci prelomenia patovej situácie ohľadom Kurilských ostrovov a mierovej dohody s Japonskom.


Japonský premiér Šinzó Abe sa snaží tlačiť na historickú dohodu s Ruskom. Počas januára sa má zísť na rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Lenže Rusko zatiaľ nesignalizuje, že by sa ostrovov vzdalo, informuje agentúra Reuters.

Rusko a Japonsko sa o ostrovy, obsadené sovietskou armádou, dohadujú sedemdesiat rokov. Ministerstvo zahraničia Ruska si povolalo japonského veľvyslanca, aby mu oznámilo nespokojnosť s poslednými výrokmi Tokia. Tie majú "hrubo skresľovať podstatu dohôd medzi lídrov Ruska a Japonska ohľadom zrýchlenia vyjednávacieho procesu". Jednalo sa o reakciu na komentáre v Japonsku, ktoré hovorili o tom, že Japonsko musí dosiahnuť dohodu s Rusmi, ktorí na ostrovoch žijú, o ich presune pod kontrolu Japonska. Moskve sa tiež nepáčili slová o tom, že Rusko odmieta Japonsku platiť kompenzácie za "okupáciu" ostrovov.

Tajomník japonskej vlády povedal, že Japonsko už svoje postoje k týmto bodom Rusku odovzdalo, odmietol ale oznámiť detaily. Podľa neho práce na hľadaní dohody pokračujú ďalej.