Ruskí vedci sa pokúšajú obnoviť kontrolu nad vesmírnym teleskopom Spektr-R
12 | 01 | 2019 I tasr

Ruská vesmírna agentúra (Roskosmos) v sobotu oznámila, že jej špecialisti sa snažia odstrániť problémy, ktoré im bránia ovládať vesmírny rádioteleskop Spektr-R.


Spektr-R síce stále vysiela svoj signál, ale vedci ho od piatka nedokážu riadiť. Ako informovala agentúra TASS, ďalší pokus o opätovné získanie kontroly nad rádioteleskopom je naplánovaný na nedeľu.

Jurij Kovaľov, vedúci vedeckého programu RadioAstron, pre agentúru Interfax uviedol, že vedci sa budú pokúšať nadviazať s družicou spojenie dovtedy, kým bude vysielať signál a zasielať údaje. Zariadenie Spektr-R je súčasťou medzinárodného projektu RadioAstron. Astrofyzikálne pozorovania v jeho rámci sa vykonávajú pomocou pozemných rádiových teleskopov, ktorých je viac ako 40, a orbitálneho observatória Spektr-R.

Všetky pozemné teleskopy - ide o sieť teleskopov nachádzajúcich sa v Austrálii, Čile, Číne, západnej Európe, Indii, Japonsku, Južnej Kórei, Mexiku, Rusku, Ukrajine, Južnej Afrike a Spojených štátoch - v rámci programu pozorujú ten istý rádiový zdroj ako družica, pričom v dôsledku veľkého rozpätia interferometra (teda vzdialenosti družice a pozemnej antény) dosahujú veľmi vysoké rozlíšenie. Spektr-R v spolupráci s pozemnými rádioteleskopmi mal dosahovať 30- až 50-krát lepšie výsledky než rádioteleskopy v čase začiatku jeho misie.

Družicu Spektr-R vypustili v roku 2011 a svoju odhadovanú životnosť prekročila už o tri roky. Podľa portálu Kosmonautika.cz bola skonštruovaná tak, aby mohla študovať jadrá galaxií, superhmotné čierne diery, magnetické polia, gravitačné pole Zeme, kozmické žiarenie, môže detekovať rôzne kozmologické efekty, prejavy temnej hmoty a temnej energie, ale aj študovať oblasti formovania nových hviezd a planetárnych sústav. Jej úlohou bolo aj určovať vzdialenosti pulzarov (vrátane rýchlosti ich rotácie) a ďalších galaktických rádiových zdrojov. Mala sa venovať aj monitorovaniu slnečného vetra.