Džihádistický útok v Burine Faso neprežilo 12 civilistov
12 | 01 | 2019 I

Ouagadougou 12. januára (TASR) - Dvanásť civilistov zahynulo pri útoku džihádistov v Burkine Faso, kde pokračuje vlna islamistického a etnického násilia. Burkinské ministerstvo bezpečnosti to uviedlo v piatok neskoro večer vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.



Spomínaný útok sa podľa neho odohral ešte vo štvrtok na trhovisku v dedine Gasseliki na severe krajiny. Stála za ním približne 30-členná skupina "ozbrojených jednotlivcov".
Okrem 12 obetí na životoch ministerstvo eviduje aj dve zranené osoby.

K útoku došlo v ten istý deň, keď bol odvolaný z funkcie náčelník generálneho štábu burkinskej armády Oumarou Sadou. Stalo sa tak v čase, keď sa armáde nedarí zastaviť čoraz častejšie a krvavejšie džihádistické útoky. Tie sa začali v roku 2015 na severe Burkiny Faso, neskôr sa však rozšírili aj na východ, do blízkosti hraníc s Togom a Beninom.

Burkinská vláda vyhlásila koncom uplynulého roka výnimočný stav v siedmich z 13 samosprávnych oblastí krajiny po tom, ako pri útoku blízko hranice s Mali zahynulo desať žandárov. Útoky predtým otriasli trikrát aj hlavným mestom Ouagadougou, kde prišlo o život celkove 60 ľudí.