Aktivisti v ČR spustili bilbordovú kampaň namierenú proti Babišovi
12 | 01 | 2019 I

Praha 12. januára (TASR) - V Česku sa počas tohto týždňa objavili bilbordy, ktoré kritizujú tamojšieho premiéra Andreja Babiša. Sú na nich portréty rozličných občanov, ktorí vyjadrujú "hanbu" ohľadom jeho obvinení z podvodu. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.



Bilbordovú kampaň s názvom "Hanbím sa za svojho premiéra" zorganizoval vysoko postavený činiteľ v oblasti reklamy Jaroslav Poláček. Miliardár a podnikateľ Babiš, ktorý je druhým najbohatším človekom v krajine, čelí obvineniam pre údajný podvod s dotáciami EÚ. Prípad sa ťahá už desaťročie.

Na bilbordoch sa objavilo takmer 100 Čechov - celebrít aj radových občanov. Za kampaňou stojí reklamná spoločnosť PRodukujeme, ktorá zabezpečila tlač a grafiku veľkoformátových plagátov, avšak za samotné bilbordy zaplatili "demonštranti", ktorí sa na nich spolu s vyššie uvedeným sloganom objavili.

"Stupeň hanby, ktorú spôsobil premiér, je taký vysoký, že si vyžaduje reakciu," uviedol pre AFP Poláček, ktorý plánuje kampaň dostať aj na internet. Nápad na túto iniciatívu dostal, keď sa ho istý priateľ v zahraničí spýtal, ako je možné, že Babiš môže byť premiérom, keď čelí obvineniam z korupcie.

Jedným z ľudí na bilbordoch, ktorí za účasť na kampani zaplatili v prepočte 175 eur, je aj bývalý spevák skupiny Support Lesbiens Kryštof Michal. "Chcel som vystúpiť zo spoločenskej bubliny, aby môj postoj videli aj ďalší ľudia, nielen priatelia z Facebooku. Nemyslím si, že je to ten správny človek pre funkciu premiéra, hoci si ho zvolil národ, a to musíme rešpektovať," povedal Michal.

Babiš, ktorého hnutie ANO sa pohybuje na popredných priečkach prieskumov verejnej mienky, pozval svojich bilbordových kritikov na stretnutie. "Kúpim každému šálku kávy a presvedčím ich, že niet dôvodu byť zahanbený a že Českú republiku dobre reprezentujem v celom svete," vyhlásil premiér.