Spojené štáty začali s odsunom svojej vojenskej techniky zo Sýrie
11 | 01 | 2019 I tasr

Spojené štáty začali so sťahovaním vojenského vybavenia zo Sýrie. Dochádza k tomu v súlade s plánmi prezidenta Donalda Trumpa na stiahnutie amerických vojakov z tejto krajiny. S odvolaním sa na zdroj v americkej administratíve o tom informovala spravodajská televízia CNN.


Zdroj spresnil, že prvá časť pozemnej vojenskej techniky opustila Sýriu v priebehu posledných niekoľkých dní. Z bezpečnostných dôvodov však nešpecifikoval, o akú techniku šlo ani kam a akým spôsobom bola odvezená.

Televízia pripomenula, že vo všeobecnosti sa očakáva, že americké sily sa začnú sťahovať najprv zo severu Sýrie.

CNN okrem toho informovala, že vedúcu úlohu pri odsune amerických jednotiek zo Sýrie zohráva centrálne velenie ozbrojených síl USA, ktoré už medzičasom údajne stanovilo, ktoré lode, lietadlá, vrtuľníky a pozemná technika sa zapoja do odsunu.

Zdroje v administratívne USA nedávno uviedli, že bude potrebná diskusia o percentuálnych podieloch sťahovanej vojenskej techniky, pričom sa očakáva, že k odsunu vojakov zatiaľ nedôjde.

CNN konštatovala, že ministerstvo obrany sa prvými odsunmi vojenskej techniky snaží ukázať pokrok pri plnení Trumpových plánov.

Pentagón tento týždeň oznámil, že z bezpečnostných dôvodov nebude informovať o konkrétnych pohyboch  vojenských jednotiek ani o časových harmonogramoch ich odsunu. Avizoval však, že z času na čas poskytne informácie o odsune amerických jednotiek zo Sýrie.