Mladíci z Česka dostali vyše 20 rokov za brutálnu vraždu vrstovníka
11 | 01 | 2019 I

Praha 11. januára (TASR) - Krajský súd v severočeskom meste Ústí nad Labem vymeral v piatok dlhoročné väzenské tresty dvojici mladíkov, ktorí vlani brutálne zavraždili svojho vrstovníka bejzbalovou pálkou a mačetou. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz. 



Tomáš Pavlis (20) má stráviť za mrežami 23 a Adam Kužel (19) 22 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Obžaloba i obhajoba zatiaľ zvažujú, či voči nemu podajú odvolanie.
K vražde došlo vlani v januári pri obci Bitozeves v okrese Louny. Sudca dvojici obžalovaných udelil výnimočný trest vzhľadom na obzvlášť krutý spôsob vykonania zločinu.

Okrem toho majú uhradiť náhradu za nemajetkovú ujmu vo výške dva milióny českých korún.
"Hranicu mimoriadnej surovosti a trýznivosti (páchatelia) výrazne prekročili," vyhlásil sudca Jiří Bednář, podľa ktorého však neboli splnené podmienky na udelenie doživotia.

Devätnásťročná obeť vraždy utrpela zlomeninu lebečnej klenby a spodiny a rozsiahle fraktúry a bodné zranenia v oblasti tváre. Mal tiež zlomené rebrá a kľúčnu kosť a závažné poranenia spôsobené mačetou. Smrť nastala po údere bejzbalovou pálkou, zrejme v dôsledku pomliaždenia a opuchu mozgu.

Podľa znalcov existuje u oboch odsúdených, ktorí počas súdneho konania zvaľovali hlavnú vinu jeden na druhého, aspoň teoretická šanca na resocializáciu. Kužel prejavil určitú mieru sebareflexie, zatiaľ čo Pavlis sa nepriznal ani čiastočne.
Vražde predchádzali spory mladíkov týkajúce sa opravy auta. Telo zavraždeného nechali páchatelia v lese a zakryli lístím. O niekoľko dní nato ich zadržala polícia.